Link

Frågor och svar

Nedan hittar du de vanligaste frågorna och svaren för Min Fotboll.

Hur kommer vi igång med Min Fotboll och gör i ordning vårt lag?

Alla som är ledare för laget i svensk fotbolls tävlingssystem Fogis blir automatiskt admin för laget när man skapar sitt användarkonto i Min Fotboll, och kan då göra i ordning laget, bjuda in övriga lagmedlemmar mm. Länk till en video som beskriver hur man kommer igång finns här, och en detaljerad instruktion finns som pdf här.

Som ledare för lag i FOGIS får du ett mail med en personlig länk för att koppla dig till dina roller i Min Fotboll. Om du inte fått något mail går det bra att komma igång ändå. Se till att uppdatera din person i Fogis med rätt mobilnummer, så blir du automatiskt kopplad till dina roller när du loggar in.

För att ni ska slippa knappa in uppgifter om spelare, ledare och föräldrar i ytterligare ett system, har vi gjort det enkelt att importera och bjuda in era lagmedlemmar via importfunktioner från Laget.se, Sportadmin, Svenska Lag, MyClub, eller via ett Excelark.

Hur funkar livesändningarna i Min Fotboll?

Alla som har en roll som ledare/admin eller som rapportör kan sända en match live. 

Det är enkelt att sända, appen lägger automatiskt på resultattavla från mål & händelserapportering, och alla kan kommentera och heja via de sociala funktionerna.

En steg för steg-guide för att livesända hittar du här

Vem kan live-rapportera från matcherna?

Rapporteringen av mål- och matchhändelser kan bara göras av lagens utsedda liverapportörer. Alla ledare/lagadmins kan rapportera, eller enkelt tilldela behörighet till en skadad spelare eller engagerad förälder. I serier med resultat och tabellräkning vill vi att hemmalaget ansvarar för att någon sköter rapporteringen.

Alla på matchen hjälps åt att fota, filma, kommentera och livesända via appen, och alla där hemma kan följa och heja på.
Tillsammans skapar vi en härlig bevakning av matcherna, och allt innehåll, statistik mm samlas på sidorna för varje match, serie, lag, klubb och distrikt.

Stäm av med motståndarlaget att det är okej att ni livesänder matchen.

Vad händer om någon skriver något olämpligt eller laddar upp en dum bild?

- Alla användare behöver skapa ett konto och verifiera sin identitet via sitt mobilnummer. Det gör att man inte kan vara anonym, och när man inte kan vara det försvinner det mesta av dumma kommentarer eller bilder.
- Skulle man upptäcka något olämpligt rapporterar man det via en anmälningsfunktion, och när två personer anmäler samma innehåll tas det bort automatiskt.
- Användare som uppträder olämpligt kan stängas av i enlighet med regelverken i de allmänna villkoren för tjänsten.

Vad gör man om någon har en skyddad identitet?

- Spelare och ledare med skyddade identiteter hanteras på samma sätt som de idag gör i Fogis-systemet (visas inte). Har man någon med skyddad identitet i sitt lag kan man också via lagets inställningar i appen ange att laget inte tillåter bild eller video från sina matcher, vilket innebär att appens foto och filmfunktioner stängs av i matcher som laget deltar i.

Om vi som lag/träningsgrupp har anmält flera lag i olika serier och då fått flera lag i Fogis, kan vi koppla ihop dem till ett enda lag i Min Fotboll?

Ja det går bra. Logga in på Min Fotboll webben, https://minfotboll.svenskfotboll.se och gå in på ert lag via Min roller i huvudmenyn. Tryck på Admin-knappen uppe till höger för att komma till lagets admin-sida. Under filken Koppla lag kan ni koppla in era andra Fogis lag till ert lag i Min Fotboll. Du behöver vara admin i båda lagen för att kunna koppla ihop dem.

Hur kan vi som förening hjälpa våra lag att komma igång med Min Fotboll?

1. Se till att ni har uppdaterat lagens ledare och kontaktpersoner i Fogis med mobilnummer och e-post så att mailen kommer till rätt person.
2. Lägg upp information om Min Fotboll på er hemsida.
3. Skicka ut information om Min Fotboll via mail till alla lag och spelare, ledare och föräldrar.

Kan vi lägga upp egna matcher, så som träningsmatcher och cuper?

Ja. Admins för laget kan gå in på fliken Matcher på lagets sida i Min Fotboll-appen (eller på webben) och lägga upp matcher som inte finns i Fogis. Observera att ni vid matcher som inte arrangeras av Svenska Fotbollförbundet, eller distriktsförbunden själva, ansvarar för att se till att ni har rätt att fota, filma och liverapportera. Stäm även av med era motståndare att de tycker att det är OK med rapporteringen.

Hur funkar det med hänsyn till GDPR?

- Appen och plattformen följer GDPR och riksidrottsförbundets uppförandekod för personuppgifter. De innehåller också nya innovativa funktioner för att ge spelare, ledare och föräldrar till unga spelare kontroll över vilken information som publiceras utöver den basinformation som krävs för tävlingens genomförande.
- Målsmän till spelare under 18 år får en inbjudan att skapa sitt eget konto och ställa in integritetsinställningar för sitt barn. De kan på så sätt t ex styra om profilbild ska visas publikt eller inte. Och vill man undvika att ens barn förekommer i bilder kan man ladda upp en dold profilbild som används för att med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik sudda bort ansiktet från uppladdade bilder där ansiktet kan identifieras.
- De unika integritetsfunktionerna möjliggör en helt annan kontroll och styrning av integritet jämfört med användning av laghemsidor och sociala medier.

Hur gammal måste man vara för att skapa ett användarkonto?

- Är man under 13 år kan man inte skapa ett eget användarkonto. Dock kan personer under 13 år ta hjälp av en målsman som via sitt eget användarkonto ger sitt godkännande och blir den som är ansvarig för barnets konto.

Hur gör vi som bortalag om hemmalaget inte kommit igång med mål och händelserapporteringen?

Händelserapporteringen kan göras av match-lagens admins eller utsedda rapportörer. Vi vill gärna att hemmalaget ansvarar för att någon liverapporterar mål och matchhändelser i serier med resultat och tabellräkning, men om hemmalaget inte gör det går det bra att någon av bortalagets admins eller rapportörer rapporterar istället.

Vad händer om någon rapporterar fel resultat i Min Fotboll, blir det fel i tabellen då?

Nej de officiella resultaten som uppdaterar tabeller läggs som tidigare in i Fogis och godkänns av domaren, för att sedan föras över till Min Fotboll. Så även om någon missat i liverapporteringen kommer det officiella resultatet att komma in senare.

Hur gör jag för att hitta andra lag som jag vill följa?

1) Tryck på "Upptäck" i appens huvudmeny längst ner
2) Skriv namnet på klubben i sökfältet högst upp på Upptäck-sidan
3) Sök efter lagets, seriens eller tränarens namn för att hitta det lag du vill följa i listningen av klubbens lag

Hur gör jag för att ställa in olika push-notiser för olika lag?

Gå in på lagets sida i appen och tryck på Notissymbolen (en klocka). Där kan du ställa in att få notiser vid matchstart, mål-för-mål, vid slutsignal osv.

Vad gör vi om vår förening saknar eller har fel logotyp i Min Fotboll?

Maila rätt logotyp till ert distrikt som kan skicka den vidare till Min Fotboll-teamet.

Vart vänder jag mig vid vid frågor?

Vid frågor om Min Fotboll kontaktar du ditt distriktsförbund. Kontaktuppgifter till respektive förbund hittar du här.