Mathias Etéus summerar året – och blickar framåt

Futsalsäsongen 20/21 är över och såväl klubb- som landslag arbetar för fullt inför den kommande säsongen. Mathias Etéus, gruppchef futsal på Svenska Fotbollförbundet, summerar det senaste, väldigt speciella, året och blickar framåt mot kommande utmaningar.

– När vi blickar tillbaka på säsongen 2020/2021 så kan vi helt klart summera den som annorlunda. I vanliga fall har vi enbart samlingar som inkluderar matcher i form av dubbellandskamper, turneringar eller kvalspel. Nu fick vi ställa om verksamheten och genomföra smittsäkra läger på hemmaplan med våra landslag istället. Det innebär däremot att det finns ett enorm sug efter att få spela matcher igen, säger Mathias Etéus.

Men full fart framåt, i den mån som gått, har det ändock varit. För damlandslaget har till exempel nya förbundskaptener kommit på plats.

– Om vi tittar närmare på damlandslaget så har vi nya förbundskaptener i form av Gabriel Dias (förbundskapten) och Carlos Olave (assisterande förbundskapten). De har genomfört två samlingar med laget med väldigt positivt utfall. De har satt sin prägel på gruppen och verksamheten redan från start, och utvecklingen har en ljus framtid till mötes. Det skall även bli intressant och se hur de agerar som coacher i skarpt läge under match till hösten.

Och hur har det sett ut för herrlandslaget?

– Där förlängde vi avtalen med förbundskaptenerna inför säsongen. Det känns väldigt tryggt och det är viktigt att vi kan få kontinuitet i ledarstaben för att utveckla spelarna och laget över tid. Även för herrlandslaget har det enbart genomförts smittsäkra träningsläger på hemmaplan. Matija (Dulvat, förbundskapten) och Nicklas (Asp, assisterande förbundskapten) har fokuserat på att forma en grupp med spelare de ser sig kunna jobba med över tid och har, med tanke på samlingarna som varit, kunnat jobba strukturerat med en tydlig progression från läger till läger.

Hur tycker du att utvecklingen ser ut på våra landslag?

– Vi har två extremt kompetenta förbundskaptener i form av Matija och Gabriel. Dessutom två assisterande i form av Nicklas och Carlos som har bra koll på spelarna samt känner den svenska kulturen, som de hjälper Matija och Gabriel att hantera. Utifrån detta ser jag det som avgörande för utvecklingen av våra landslag att vi behåller kompetensen vi har i ledarstaberna idag, säger Etéus och fortsätter:

– Det skall dock tilläggas att det definitivt finns krav på resultat för lagen och där blir balansen hårfin mellan utveckling och resultat. Vi skall komma ihåg att futsalen fortfarande är väldigt ung i Sverige och att Matija kom med sin, och Sveriges första riktiga, futsalkunskap så sent som 2017. Tittar vi på vårt grannland Finland så rekryterade de futsalgurun Mićo Martić 2013 och nu, 2022, är de kvalificerade till EM som ett av 16 lag för första gången. Med det sagt är det inte säkert att vi kommer gå samma väg med våra förbundskaptener, men tålamod och fokus på utveckling tror jag kommer leda till resultat i det långa loppet.

Vårens sista läger ägde rum under april månad för såväl dam- som herrlandslag. Nu pågår arbetet för fullt inför höstens samlingar som förhoppningsvis också kommer kunna innehålla matcher. Dessutom handlar mycket i Mathias Etéus arbete som gruppchef att utveckla sporten i stort.

– Gällande arbetsuppgifter under sommaren finns det egentligen inget speciellt att fokusera på, utan det är löpande utveckling hela tiden. Det jag kan nämna som vi fokuserat på under den senaste säsongen är utvecklingen för barn och ungdomar runt om i landet. Ett förslag på spelformer i futsal för barn och ungdomar är ute på remiss hos distrikten där de testar dessa under kommande säsong för att vi sedan skall kunna utvärdera och jobba vidare.

– Under senhösten har vi även jobbat på ett koncept för futsalskola så att föreningar och distrikt kan genomföra detta även i futsal till hösten. I övrigt har det även givetvis varit fokus på landslagen och få till deras samlingar på bästa möjliga sätt, men även fokusera på framtiden och vad som är möjligt att genomföra under hösten och vad vi måste genomföra under hösten.

Dessutom fortskrider det viktiga arbetet kring att fortsätta växa och synas än mer.

– Vi har även rekryterat David Gerd som ansvarig för landslagens sociala medier och jobbar med att skapa och producera content/innehåll för att skapa ett ännu större intresse för futsal i Sverige och specifikt för landslagen. Tillsammans har vi börjat fokusera på vad vi skall göra under höstens aktiviteter och vad vi kan göra för att på ett bättre sätt marknadsföra futsalen tillsammans med er alla där ute runt om i landet.

Hur ser du på den kommande säsongen?

– Den kommande säsongen ser väldigt intressant ut. Om vi börjar med damlandslaget så ligger fokus framför allt på andra och sista rundan i EM-kvalet i oktober, som dessutom spelas på hemmaplan. För motståndet står Spanien, Italien och Slovakien där enbart gruppvinnaren kvalificerar sig för EM-slutspelet. Inför detta har vi en förberedande samling i september med två matcher, även dessa på hemmaplan. Om vi sen blickar framåt så spelas EM-slutspelet i mars och sen i maj igen är det dags för ett nytt EM-kval inför EM-slutspelet 2023. Med andra ord är det full fart för damlandslaget under kommande säsong vilket känns extra spännande med kompetensen i ledarstaben.

– Kikar vi istället på herrlandslaget så kommer det även där vankas kval under kommande säsong. VM-kvalet startar i april där största fokus givetvis ligger. På vägen dit är det flertalet landskamper inplanerade, vissa gånger dubbelmöten, andra gånger mini-turneringar. Dessutom hoppas vi att Nordic Cup kommer spelas i Sverige i december. Där ser vi i så fall framför allt fram emot värdemätaren mot Finland som bara en månad senare går in i EM-slutspelet, avslutar Etéus.