SvFF uppmanar FIFA att öka trycket på Qatar

Idag skickade SvFF genom ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand ett brev till FIFA:s president Gianni Infantino med en tydlig uppmaning om att FIFA måste öka trycket på myndigheterna i Qatar för att förbättra situationen för migrantarbetare i landet. SvFF har besökt Qatar sedan 2016. Vi har under besöken bland annat träffat det internationella byggfacket BWI och FN:s fristående fackliga organ ILO samt träffat migrantarbetare. Efter våra besök i landet både 2019 och 2020 skickat utförliga rapporter till FIFA och uppmanat organisationen att ta ett större ansvar.

 

Den senaste tiden har frågor om mänskliga rättigheter och migrantarbetarnas situation i Qatar debatterats flitigt. Flera fotbollförbund och lag har uttryckt sitt missnöje med situationen i landet. Det är bra. Nu behöver även FIFA intensifiera sitt arbete i landet. Kränkningar av mänskliga rättigheter ska inte ske i fotbollens namn. Hela brevet till FIFA går att läsa längst ned i artikeln.