Ett steg framåt - För fler inom fotbollen

Arbetet med att få fler tjejer att börja spela fotboll pågår fortfarande i allra högsta grad runtom i landet. Aktiviteter och utbildningar rullar på, om än i något förändrad form på en del ställen. ’’Ett steg framåt’’ är inne på sitt tredje och sista år, i projektform, sedan är tanken att det här arbetet ska bli en naturlig del av den ordinarie verksamheten i svensk fotboll. Idag samverkar man med många andra delar inom SvFF, till exempel Skolfotboll, Fotbollsskolan, Trygg fotboll, ungdomslandslagen, Plus 10 000 och UEFA Playmakers. Möt Ett steg framåt.

-Det är först när man förstår vinningen med att jobba med till exempel jämställdhet eller inkludering som man faktiskt kan börja göra det aktivt. Många jobbar idag med dessa viktiga frågor för att det är politiskt korrekt eller för att det ska se snyggt ut i sina policydokument och man ska kunna locka till sig sponsorer lättare, men om man inte förstår varför man ska jobba med detta, vad föreningen har att vinna på det, då funkar det inte i längden, säger teamleader Anneli Bergdahl.

Gruppens huvudsakliga arbetsuppgifter handlar om att planera och genomföra fotbollsaktiviteter och värderingsövningar i skolor och föreningar, i tolv av landets fotbollsdistrikt. Teamet utbildar också föreningsledare kring sociala frågor inom fotbollen, plus hur man kan jobba med värdegrundsfrågor i sin organisation. En annan stor del av vårt arbete handlar om att bygga upp ett värdegrundsmaterial, som ska vara till hjälp för att ledare ska kunna jobba med värderingsövningar i sina grupper, med syfte att stärka både jaget och laget.

Fler ringar på vattnet 

-Föreningar ser vinningen med att jobba med värdegrundsarbete och därför blir vi ofta kontaktade av nya föreningar och skolor som vill ha vår hjälp, även i coronatider. Målet med vårt arbete är inte bara att få fler flickor med utländsk bakgrund att börja spela fotboll, utan också att de barn och ungdomar som redan spelar fotboll, ska vilja fortsätta göra det, länge, säger Anneli.

 

Ett steg framåt gör dagligen skillnad både för individen, fotbollen och för samhället - Anneli Bergdahl.

 

Teamet består av tre projektledare och teamleader Anneli Bergdahl.

  • Ellinor Johansson – Ansvarar för distrikten; Stockholm, Bohuslän, Dalsland, Medelpad, Ångermanland.
  • Güncel Ömer – Ansvarar för distrikten; Göteborg, Jämtland/Härjedalen, Västergötland.
  • Caroline Larsson – Ansvarar för distrikten; Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland.

 

Ellinor Johansson säger;

-I IFK Stocksund har vi hållit i utbildning/workshop för ledare plus förtroendevalda. Detta ledde till att man började jobba aktivt med värdegrundsfrågor i sina lag. Under våren kommer föreningen, med vår hjälp, arrangera en värdegrundsvecka med samtliga lag i föreningen.

I Bohuslän drar vi, efter sportlovet, igång ett samarbete med Stenungsunds IF och en skola i Lysekil. Så länge corona spökar så kommer ledare från föreningen hålla i aktiviteterna på skolan, men vi står för upplägget och innehållet.

Güncel Ömer säger;

-I Skövde, i området Södra Ryd, har aktiviteter pågått under hela hösten och ska fortsätta nu under våren. Intresset för aktiviteterna har varit stort och vi har haft en flick- och pojkgrupp i åk 3-6. Detta är extra glädjande då tidigare fotbollsaktiviteter i området har haft svårt att locka till sig flickor. Samtliga ledare i föreningarna vi samverkar med (IFK Skövde, Skövde KIK och Skövde AIK) har varit mycket nöjda och kommer fortsätta vara ledare för aktiviteterna även under våren.

Caroline Larsson säger;

-I Värmland genomför vi nu webbinarier, tillsammans med RF/SISU, med rubriken ”Inkludera flera”. Vi bjuder in samtliga föreningar i distriktet för att informera om vilken hjälp som finns att få när det kommer till inkludering. Fler distrikt är intresserade av detta upplägg.
Fotboll för högstadietjejer på en skola på Kronoparken i Karlstad, Värmlands största socioekonomiskt utsatta område, startade upp i höstas, i samarbete med en förening. Här finns många tjejer som vill börja spela fotboll och som också kan tänka sig att bli ledare eller domare. TUC planeras här under våren.

Väldigt snart hoppas man även på Ett steg framåt-aktiviteter i Borås och Trollhättan, där en intensiv planering nu pågår för att endera bli en del av redan befintlig verksamhet, eller starta upp nya verksamheter hos föreningar i respektive stad. Projektet har bemötts av stort engagemang från Borås AIK och IFK Trollhättan. Väldigt snart hoppas man kunna dra igång aktiviteter i skolor samt utbilda föreningarnas ledare.

-Ett resultat av vårt arbete, så här långt, är att fler tjejer har börjat spela fotboll, flera nya lag har startats upp och kompetensen kring sociala frågor hos ledare har ökat. Vi fortsätter därmed ta ett steg framåt varje dag, för att fler barn och ungdomar ska få vara en del av fotbollen, avslutar Anneli.

 

 

Kontakta Ett steg framåt för att din förening ska ta nästa steg!