Link

Energiiniativet - Ny belysning minskar utsläppen

Smedby AIS, IFK Örby och Malungs IF. Det är de tre senaste föreningarna som har installerat en ny och mer miljövänlig belysningen på sina anläggningar inom ramen för Energiiniativet. Sedan tidigare har detsamma gjorts även i Gislaveds Fotbollshall. Den totala energibesparingen på dessa anläggningar uppgår till hela 168 008 kWh/år och bidrar till att minska koldioxidutsläppen med 4 585 kg/år.

I fjol inleddes projektet Energiinitiativet tillsammans med svensk fotbolls officiella energipartner Rexel Sverige AB. Målsättningen är att reducera energiförbrukning och kostnader för fotbollens föreningsägda anläggningar och därmed frigöra mer resurser för barn- och ungdomsverksamheten.

Gislaveds Fotbollshall var allra först ut med att byta till en miljövänligare belysning på sin anläggning. Nu har ytterligare tre föreningar genomfört installationerna på sina anläggningar inom ramen för Energiiniativet.

Smedby AIS bytte ut belysningen på två fotbollsplaner. IFK Örby bytte belysningen på en fotbollsplan medan Malungs IF bytte belysningen i sin fotbollshall.

– Vi får starkare ljus, men även jämnare. Delar av den gamla ljusanläggningen hade slocknat för gott. Det har ju också hänt mycket tekniskt på ljussidan på senare. Ny teknik ger nya möjligheter, säger IFK Örbys sekreterare Per Knubbe till Borås Tidning.

Den totala energibesparingen på dessa anläggningar uppgår till hela 168 008 kWh/år och bidrar till att minska koldioxidutsläppen med 4 585 kg/år.

– Vi är såklart jättenöjda med att våra utsläpp minskar och att vi sparar energi, men inte minst med hur mycket bättre ljus det blivit i hallen, säger Björn Andersson från Malungs IF till Falu Kuriren.