Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Nu går Linda vidare

Sin första anställning inom fotbollen finansierade hon med egna pengar. De senaste åren har hon skrivit avtal värda miljoner och tagit svensk damfotboll in i framtiden. Nu tar Linda Wijkström sin passion och sitt engagemang för att ge våra barn en tryggare framtid, den 9 januari börjar hon jobba för barnrättsorganisationen ECPAT.
– Under ett drygt decennium har jag haft förmånen att arbeta med damfotboll på EFD. Det är ett arbete som aldrig kommer bli färdigt, jag kan inte vänta på att allt ska vara i hamn, nu är rätt tid att pröva något annat. Jag kommer alltid att vara en supporter, skicka sms, stötta och heja på både klubbar och förbund, säger hon.

Under drygt tio år har Linda Wijkström drivits av att utveckla svensk damfotboll. Hon inledde sin ledarkarriär som klubbchef för Djurgården/Älvsjö 2003 då hon tog av sina sparpengarar för att finansiera sitt ideella arbete.
Klubbens ordförande Per Darnell hade en strategisk målsättning men saknade en operativ medarbetare – och pengar.
– Under ett halvår arbetade jag utan ersättning. Jag brukar säga att det är min bästa investering.

Var det där du blev den Linda som kom att betyda så mycket för svenska damfotboll?
– Engagemanget och passionen fick jag i Djurgården. Jag förstod vikten av vad en förening kan göra, att föreningsverksamhet är så mycket mer än nittio minuter fotboll, säger hon.

Engagemanget föddes, slog rot och växte i klubbmyllan. Under hela sin karriär, på varje position oavsett organisation, har klubbkänslan varit hennes drivkraft.
Att flytta fram positionerna och skapa bra förutsättningar för de 26 medlemsföreningarna i intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) har utmanat och inspirerat henne under alla år.

Hon började som kanslisekreterare, blev generalsekreterare och slutar som kommersiell chef. Linda Wijkström har i varje position tagit kamp för mer jämställda villkor här hemma men även internationellt som vice ordförande i European Club Association (ECA) och ledamot i UEFA Women’s Football Committee.
– Klubbarna sa ungefär 2011 att vi behövde komma in i den internationella dialogen för att skapa bättre förutsättningar för klubbfotbollen. Oavsett vilket bord jag suttit vid har jag alltid haft klubb- och ligafotbollen i fokus, samtalen och närheten med klubbarna har varit det viktigaste, säger hon.

Ibland har det varit tuffa tag i mötesrummen, men där har också funnits plats för mjuka ord och omtanke. Linda Wijkström har i sina olika funktioner sedan 2003 navigerat mellan avtalsskrivande, kommersiellt taktiksnack och – glöm aldrig – sportslig utveckling. Att få näringslivets pusselbitar på plats i en sportslig verksamhet har krävt nyfikenhet, en vilja att göra gott för andra, uthållighet och anpassning.
Förändring har tagit tid och krävt tålamod – några viktiga milstolpar har passerats; Champions League är på plats, mästerskapsersättning är på plats, serieomläggningen norr- och söderettan blev Elitettan, EFD har under Lindas tid tecknat flera stora avtal, en ny kommunikations- och varumärkesplattform har byggts upp, det har skett en tydlig kommersiell utveckling, 2018 ökade intäkterna med 163 procent, synligheten i media har ökat och den egna plattformen OBOS Damalsvenskan.tv utvecklats.

Om någon säger att du är en av de stora pionjärerna inom svensk elitdamfotboll, vad säger du då?
– Det är ett stort ord jag inte är helt bekväm med. Det finns många stora ledare inom svensk damfotboll, Ann Johansson, Pia Sundhage, Annette Börjesson…jag kan rada upp hur många som helst, hela vägen tillbaka till 1920-talet. Men kanske är jag en sorts pionjär för damfotboll 2.0, att utmana ett skattesystem och de kommersiella delarna.

Vad skulle du säga är dina största styrkor?
– Nyfikenhet är nog en av dem. Och jag har lärt mig att inte vara konflikträdd, vi har haft motgångar och utmaningar som krävt att vi visat mod.

Tio år på jobbet har varit som att gå till ett nytt jobb nästan varje dag. Hon har i sina olika positioner inom EFD och Europafotbollen upptäckt att ensam inte är stark.
– Jag har ett brett nätverk som jag är tacksam för och som jag varit noga att vårda, säger hon.

Vad har fotbollen gett dig?
– Oj, jag tänkte säga…mig själv, men det låter djupt. Fotbollen har gett mig en vilja att våga utmana och en strävan att lära mig mer, fotbollen har nog gett mig en del av min personlighet. Jag har fått ett perspektiv där jag förstår sammanhang och samverkan mellan individen, klubben och laget.

Drivkraften, säger hon, har varit klubbarna, inte att ta en plats i rampljuset. Att vara trovärdig har varit viktig, hon har varit noga med att dela ut en klapp på axeln till de hon arbetar med
– Alla fantastiska människor som finns inom fotbollen har visat mig vikten av det ideella arbetet. Fotbollen är en stark folkrörelse som påverkar vårt samhälle och skapar möjligheter för tjejer och killar. Jag har försökt att vara en del av den kraften, gärna visa på andras betydelse snarare än framhäva mig själv.

Vad har du gett fotbollen?
– Hoppas jag kunnat öppna dörrarna för fler tjejer att komma in i fotbollen och bli kvar där. Fotboll är så mycket mer än spelare, tränare och domare. Det finns plats i fler rum där mångas erfarenheter och kunskaper behövs för att få in förnyelse, säger hon.

Under sina sexton år som ledare i olika funktioner har jämställdhet, jämlikhet och mångfald varit ledstjärnor.
– För mig handlar det om att det ska finnas lika möjligheter för killar och tjejer. Värderingar får inte stå i vägen för hur våra barns framtid ska se ut. Det har varit viktigt att ta fram fakta och sprida kunskap både internt och extern och jag tycker debatten har förändrats.

Hon har jobbat i en mansdominerad värld och mötts av både himlande ögon och klappar på huvudet. Men hon har också erbjudits plats i arbetsgrupper och fotbollspolitiska sammanhang där jämställdhet varit högt på agendan.
– Mycket har förändrats genom åren, jag tror inte kvinnor ses som ett hot i lika stor grad i dag och jag tycker kvinnorna tar bättre hand om varandra nu. Och utan stödet från de män som jag jobbat med under de här åren hade jag inte orkat eller vågat vara kvar. Jag måste nog säga att jag lärt mig mer av fler män än kvinnor inom fotbollen, säger hon.

Dina känslor inför att lämna EFD?
– Med en varm känsla och glädje över vad vi åstadkommit under de senaste tio åren. Tycker vi blivit en modern organisation och en aktör att räkna med. EFD har ett grymt kansli och en fantastisk styrelse med mycket expertis och kunnande.

Den 9 januari åker hon till ECPAT Sverige på Sankt Göransgatan 66 i Stockholm. Hon är då företagssamordnare och partneransvarig i en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.
– Det känns otroligt kittlande och förväntansfullt. Det verkar vara en fantastisk organisation och det är roligt att gå in i något nytt. Jag ser en chans att utmana mig själv och utvecklas. Kan jag vara med och driva frågor som påverkar våra barns framtid vill jag gärna vara det.

Linda Wijkström

Ålder: 44 år. Gör i dag: Kommersiell chef för Elitfotboll dam (EFD). Gör den 9 januari: Företagssamordnare och partneransvarig ECPAT Sverige. Bor: Ormsta, Vallentuna, uppvuxen i Täby. Familj: Man och två barn.

Lindas framtidsönskningar

- Den största prioriteringen borde vara att få fler tjejer att spela fotboll.
- Att hitta en innovativ, kreativ och seriös aktör som tillsammans med EFD, ligan och klubbarna kan ta ett helhetsgrepp över damfotbollens framtid. Att Malmö FF, IFK Göteborg, Elfsborg har startat division IV-lag för damer är glädjande.
– Att den stora målgruppen yngre tjejer mellan 18 och 24 år inte glömmer liveupplevelsen utan kommer till arenorna för att se fotboll och uppleva det sociala sammanhanget runt sporten.

Roger Björkman