Link

Till minne av Lars-Åke Lagrell

Svensk fotboll sörjer Lars-Åke Lagrell, som har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 80 år gammal.
– Lars-Åke Lagrell har idag lämnat oss i stor sorg och saknad. En av svensk idrotts största profiler genom tiderna och Svenska Fotbollförbundets meste och starkaste förbundsordförande har gått ur tiden. Hårt arbete, engagemang och en aldrig sinande energi och glöd kännetecknade Lars-Åke och hans gärning.
– Lars-Åke Lagrells insatser för svensk fotboll är ovärderliga, och han var och förblir en stor inspirationskälla för mig och många andra. Våra tankar går till hustrun Yvonne, till barn och barnbarn, och till alla vänner när som fjärran. Tack för allt, Lars-Åke, vila i frid, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Lars-Åke Lagrell inledde sin ledargärning inom fotbollen som 14-åring, och engagerade sig genom åren i IK Cyrus, Östers IF, Jönköpings Södra och Smålands Fotbollförbund. Men framförallt kom han att stå i spetsen för svensk fotboll under 30 år. Först som generalsekreterare 1986-1991 och sedan som ordförande 1991-2011.

När han efterträdde Lennart Johansson som ordförande i SvFF befann sig fotbollsintresset i Sverige på något av en bottenpunkt. Intresset för Allsvenskan var djupfruset, och herrlandslaget hade just gjort fiasko i VM 1990 efter ett långt och dystert 80-tal.

Lars-Åke själv tog aldrig personligen åt sig äran för den monumentala vändningen som följde. Han framhöll alltid folkrörelseaspekten av fotbollen, hur många som var inblandade i de viktiga besluten: årsmötet, de förtroendevalda, intresseorganisationerna.

Under Lagrells år som ordförande tiodubblades SvFF:s omsättning, landslagen nådde stora framgångar, och snittpubliken i Allsvenskan gick från 4.194 (1992) till 10.258 (2007). Många av besluten längs vägen gillades inte av alla. Lagrell fick klä skott för mycket, från försäljningen av tv-rättigheter, till delade omgångar i Allsvenskan och diverse beslut i nämnder och kommittéer.

Något även hans främsta kritiker fick medge var dock att Lars-Åke Lagrell aldrig gömde sig. Han fanns alltid tillgänglig, och gav alltid svar. När hans porträtt enligt traditionen målades inför avgången som ordförande så var en detalj i bilden given: mobiltelefonen i handen. Lagrells telefonnummer var tillgängligt för alla, och ett meddelande på hans mobilsvar var en garanti för att bli uppringd oavsett vem du var.

En del av erkännandet och uppskattningen av hans ledargärning kom i efterhand. 2013 tilldelades Lars-Åke Lagrell Fotbollskanalens hederspris för sina stora insatser för svensk fotboll. Det värmde, men Lars-Åkes egen inställning sammanfattas kanske bäst av hans avskedsord på årsmötet 2012:

– Svensk fotboll har inget att tacka mig för, det är jag som står i tacksamhetsskuld till svensk fotboll.

Men idag tackar vi ändå en gång till: tack för allt arbete, alla minnen, och alla samtal.
Vila i frid, Lars-Åke.

SvFF:s förbundsmöte, april 1991. Lars-Åke Lagrell tar över ordförandeklubban efter Lennart Johansson.