Tankar från landslagsbubblan i Göteborg

Jag är nere i Göteborg och befinner mig i landslagsbubblan, helt utan kontakt med världen utanför bubblan. Inte ens en promenad på egen hand är OK, men njuter förstås av den stora segern mot Ungern igår kväll. Ja, det var en synnerligen stabil seger igår, men nu väntar betydligt svårare motstånd på Island på tisdag. Helt avgörande för utgången i EM-kvalgruppen. Det blir spännande.

Det svenska laget knäböjde vid avspark för att markera mot rasism och diskriminering. Vi som förbund är emot all form av rasism och står bakom spelarna i sin önskan att markera mot diskriminering och att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi ser spelarnas initiativ just som ett ställningstagande för mänskliga rättigheter, inte som ett politiskt utspel.

Den 8 oktober är det dags för herrarna att möta Ryssland, men här har vi mycket strul med avsaknad av besked från Regeringen. Det gäller inresor från icke-EU-/EES-land och eftersom det berör Ryssland så kan de med nuvarande regelverk inte komma till Sverige.
Vi och RF ligger på och det är en fråga för flera idrotter, bl a skidskytte som planerar för tävlingar i Östersund.

Om vi inte kan spela matchen i Solna blir det på annan plats, antingen i Ryssland eller på neutral plan. Matchen kommer under alla omständigheter att spelas. Och vi planerar för Solna, men det innebär att vi hoppas på besked snarast från Regeringen så vi vet vad vi ska förhålla oss till.
Frågan väcktes redan i augusti och vi talar om professionella yrkesutövare som är testade och reser charter och lever i en bubbla utan kontakt med andra.

Det är värt att notera att det i början av september spelades 97 matcher för herrar A och U21 runtom i Europa. Samtliga utom en genomfördes på respektive arrangörs hemmaplan. Den enda som flyttades var U21-matchen mellan San Marino och Liechtenstein. Den spelades i Rimini 30 km från San Marino. Nu verkar det som att den svenska regeringens senfärdighet kan tvinga oss att bli enda nation som inte kan arrangera på hemmaplan om ryssarna får inreseförbud. Det är sannerligen ingen bra PR för Sverige.

Glädjande besked och en liten delseger kom i veckan från Spelinspektionen.
Spelinspektionens föreskrifter innebär att det från årsskiftet kommer att vara förbjudet för de licenserade spelbolagen i Sverige att erbjuda spel på fotbollsmatcher under division 2, både på dam- och herrsidan. Det införs också ett förbud mot spel på regelbrott, exempelvis gula och röda kort och straffsparkar, samt på minderårigas individuella prestationer i matcher.

De nya föreskrifterna är en nödvändig pusselbit i kampen mot matchfixing, men det är också viktigt att förstå att problemet inte kommer att försvinna i och med detta. Ett viktigt nästa steg är att få till en fungerande samordning och informationsdelning mellan de olika aktörer som berörs av matchfixing.

Imorgon lämnar vi och landslagstjejerna för Reykjavik och en riktigt tuff drabbning mot Island på tisdag. Känns mycket inspirerande och vi kan se fram emot en tuff och jämn match. I oktober väntar sedan två hemmamatcher, först mot Lettland och sedan Island igen.
De närmaste veckorna blir häftiga och visst ska vi till EM i England 2022. Troligen väntar det vassaste mästerskapet någonsin på oss där och där ska vi vara med!

Njut av en trevlig helg och på återhörande!

Hjärtliga hälsningar, Karl-Erik