Link

SvFF om inreseförbudet: ”Gör undantag för elitfotbollsspelare”

Den förordning som förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder samt Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gör i dagsläget inget undantag för elitidrottare.
– Det är orimligt, fotbollen och övrig idrott bör ges samma undantag som många andra verksamheter fått, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Bilden: Ludwig Augustinsson i duell med Artem Dzyuba senast Ryssland gästade Friends Arena.

De nuvarande reglerna innebär att landskamperna mot Ryssland (herr) den 8 oktober och Armenien (U21) den 13 oktober i dagsläget inte kan spelas på svensk mark.

– Men vi hoppas och tror att regeringen gör undantag för fotbollen och övrig idrott, precis som man gjort för många andra verksamheter. Elitfotbollsspelare som följer UEFA:s rigorösa regler är nog bland de hårdast kontrollerade individer man kan hitta, det är orimligt att man ska behöva flytta sedan länge planerade idrottsevenemang som vi vet kan genomföras på ett smittsäkert sätt, säger Håkan Sjöstrand.

Riksidrottsförbundet har idag skickat en uppmaning till regeringen att låta undantaget från inreseförbudet omfatta även elitidrotten

– Det är bra och välkommet att RF uppvaktar regeringen i frågan. Vi har tidigare tillskrivit regeringen i samma ärende, men ännu inte fått svar. Skulle vi inte få det undantag vi efterfrågat kommer vi att behöva spela på matcherna på neutral plan – något vi självklart vill slippa, säger Sjöstrand.