Link

Förbud mot vadslagning på lägre divisioner och regelbrott

För att motverka problematiken med matchfixing har Spelinspektionen beslutat om föreskrifter som begränsar det tillåtna utbudet på vadhållning i Sverige.

Spelinspektionens föreskrifter innebär att det från årsskiftet kommer vara förbjudet för de licenserade spelbolagen i Sverige att erbjuda spel på fotbollsmatcher under division 2, både på dam- och herrsidan. Det införs också ett förbud mot spel på regelbrott, exempelvis gula och röda kort och straffsparkar, samt på minderårigas individuella prestationer i matcher.

- Även om vi fortfarande efterlyser ett förbud mot spel på andra delmoment i matcher, som hörnor och inkast, är det ändå viktiga och nödvändiga steg i rätt riktning att flera av de begränsningar i vadhållningsutbudet som vi stridit för i flera år nu slutligen kommer att bli verklighet inför säsongen 2021, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand

Arbetet mot matchfixing är beroende av att de olika aktörer i samhället som berörs av problematiken tar sitt ansvar och bidrar till att försvåra för matchfixarna inom sitt respektive ansvarsområde. SvFF har därför genomfört ett idogt påverkansarbete under flera års tid, gentemot först lagstiftare och sedan ansvarig myndighet, för att få tillstånd de begränsningar som Spelinspektionen nu fattat beslut om.

- De nya föreskrifterna är en nödvändig pusselbit i kampen mot matchfixing men det är också viktigt att förstå att problemet inte kommer att försvinna i och med detta. Ett viktigt nästa steg är att få till en fungerande samordning och informationsdelning mellan de olika aktörer som berörs av matchfixing. SvFF kommer fortsatt prioritera att lägga mycket tid och resurser för att hantera det allvarliga hot mot fotbollens integritet och trovärdighet som matchfixing innebär, avlutar Håkan Sjöstrand.