Link

Agne Simonsson har gått bort

Ännu en av de stora har lämnat oss. Nummer 30 i svensk fotbolls Hall of Fame, Agne Simonsson, är död. Agne blev 84 år gammal.
- En av svensk fotbolls största spelarprofiler genom tiderna har lämnat oss. Agne Simonsson var en av våra stora silverhjältar från hemma-VM 1958. En av tre svenskar som gjort mål i en VM-final. Han debuterade i landslaget samma år som jag föddes och var en av min barndoms hjältar. Svensk fotboll sörjer och tankarna går till familjen, släkt och vänner runt om i fotbollsvärlden. Tack, Agne. Vila i frid, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Bilden: Agne Simonsson 2015, vid sin 80-årsfest i Örgryte IS regi.

När får vi se en svensk spelare kopiera Agne Simonssons meritlista? Förmodligen aldrig: 

VM-silver och målskytt i VM-finalen. 27 mål på 51 landskamper. Guldbollen och Svenska Dagbladets bragdguld (individuellt!), för sin avgörande insats och två mål i en landskamp mot England på Wembley. Förste och hittills ende svenske herrspelare som spelat för Real Madrid. I Sverige trogen sin enda klubb Örgryte IS i 20 säsonger som spelare - och som tränare ledde han klubben till SM-guld 1985.

Agne Simonsson fick sin fotbollsfostran i lilla kvartersklubben BK René och Marieholms BIK, innan han som 14-åring kom till Örgryte IS 1949. Gunnar Gren blev unge Simonssons mentor i kedjan när Örgryte tog sig tillbaka från division 3 upp till Allsvenskan.

Kännetecknet framför andra på Agne Simonsson var att man såg på honom att han hade roligt när han spelade, vare sig det var i Örgryte eller landslaget.

Citatet: Tore Nilsson, i “Svensk Fotboll 80 år”

Succén i landslaget under VM 1958 och i landskampen mot England på Wembley 1959 fick Real Madrid att öppna plånboken. Klubben hade just vunnit sin femte raka final i Europacupen, och sökte en ersättare till legendaren Alfredo di Stefano. Det blev tre säsonger i Spanien för Agne, som (före avbytarnas tid) dock inte lyckades flytta på klubblegenden di Stefano.

Samlarbild på Agne från 1958 – ingen sparv i tranedansen..

Fina anbud från andra klubbar saknades inte, men Agne flyttade utan tvekan hem till Örgryte igen för spel 1963-1970. Därefter vidtog en tränarkarriär som kröntes med Örgrytes SM-guld 1985, och en sejour i Iraklis FC (1988-90) som var så minnesvärd att Simonsson år 2000 röstades fram till tidernas bäste tränare i den grekiska klubben.

Som spelare blir Simonsson ihågkommen som en elegant center, en tänkande anfallare med både målsinne och osjälviskhet nog för att vara framspelare.