Link

Karl-Eriks tankar: "Dags att få släppa in publik"

SvFF:s förbundsordförande Karl-Erik Nilsson skriver om sina första fysiska resor på länge och att fotbollen och idrotten väntar på besked från regeringen om ytterligare stödpaket samt att publik ska tillåtas under ordnade former inom en snar framtid.

Idag var det dags för besök på fotbollskontoret i Solna och möten i dagarna två. Det var oerhört länge sedan jag var fysiskt på plats och första gången på tåget sedan mars månad. Ja, bortsett från en kort resa mellan Uddevalla och Göteborg i somras. Tåget var i tid, vi satt glest utspridda och det var många påminnelser om vikten av att hålla avstånd. Stockholm välkomnade med samma fina väder som hemma på västkusten.

Ganska många på plats i Solna och flera möten såväl idag som imorgon. Senare i veckan är det dags första resan internationellt sedan pandemin bröt ut. Jag var på UEFA-kongress i Amsterdam i början av mars sedan dess har samtliga UEFA-möten skett digitalt. Nu är det dags att representera exekutivkommittén i samband med Europa League-finalen i Köln. Vi har redan svensk representation på plats genom Per Svärd som är utsedd till UEFA-delegat i de matcher som spelats i Tyskland under slutfasen av Europa League.

Europa League-finalen spelas i Köln - där delar av UEFA:s exekutiva kommitté kommer att träffa för första gången sedan Coronautbrottet.

Seriespelet inom svensk fotboll är i full gång och jag måste säga att jag är imponerad och tacksam över hur proffsigt alla våra klubbar har hanterat denna svåra situation som råder. Nu är det verkligen dags att ta nästa steg och låta oss och andra aktörer inom evenemangssidan få ta in publik under ordnade former. Vi har under sommaren tillsammans med olika delar av svensk idrott, och i nära samarbete med RF och fotbollens intresseorganisationer, försökt beskriva att vi kan och att vi är beredda att ta ansvar för denna fas.

Vi är helt övertygade om att det går att på ett smittskyddande sätt bereda betydligt fler än 50 personer tillgång till vår idrott. Låt oss nu få chansen att visa det. Vi har tillskrivit regeringen och vi har gjort debattartikel ihop med Svemo och vi har också deltagit i möte med idrottsministern. Min upplevelse är att förståelsen för idrottens behov och för idrottens möjlighet att hantera detta är stor hos idrottsministern. Vi väntar otåligt, men förväntansfulla på besked.

Fotbollen väntar "förväntansfullt men otåligt" på besked från regeringen och Amanda Lind skriver Karl-Erik Nilsson.

Nästa fråga som behöver klarläggas är att det blir ett kompensationsstöd för idrotten också för perioden från 1 juli och framåt. Även i denna fråga har idrotten varit sampratad och enig i sin framställan rörande behoven. Många föreningar är nära ruinens brant och vi behöver verkligen ett fortsatt stöd. Även i denna fråga väntar vi otåligt, men förväntansfullt. Samarbetet mellan de olika idrottsförbunden och koordineringen från RF:s sida är alldeles utmärkt, så nu hoppas vi på resultat. Blir det inga positiva resultat av våra ansträngningar hjälper det ju inte hur väl vi internt samarbetar och framför våra synpunkter. Idrott är väldigt tätt sammankopplat med resultat på den här nivån…och även i dessa frågor!

Lördagen den 21 mars i år skulle vi haft förbundsmöte i Solna. Vi tog i ordentligt när vi flyttade fram det till lördagen den 5 september och tänkte att då är det väl fritt fram för ett fysiskt möte igen. Det blir inte så. Lördagen den 5 september genomför vi det första digitala årsmötet i Svenska Fotbollförbundets historia. Det blir annorlunda, men det kommer att funka bra. Ser ändå framemot mars 2021, för då ska vi bara ses igen till förbundsmötet 2021! Välkommen till alla som kommer att delta i årsmötet, digitalt, den 5 september kl 13.00!

Karl-Erik