Link

Nationaldag men utan nationalsport

Imorgon firar vi en annorlunda nationaldag, men vi gör det utan vår nationalsport.
Normalt sett hade vi nu haft landslagsuppehåll efter att våra inhemska serier startat upp med sina inledande omgångar. Elit och bredd sida vid sida. Den yppersta eliten av våra spelare skulle varit med sina A-landslag och alla dessa spelare har någon gång varit en del av vår breddfotboll. Allt hänger samman.

Damerna skulle i dessa dagar mött Slovakien och Island i EM-kvalet, ett Island som är vår svåraste motståndare i gruppen. Och herrarna skulle laddat upp med två nordiska möten som sista uppladdning inför EM, Finland och Danmark skulle stått för motståndet.

Nu blev det inte så. Under några omtumlande dagar för knappt tre månader sedan vändes hela världen upp och ned. Första veckan i mars trodde alla på EM-slutspel i sommar, en vecka senare var hela Europa i karantän. Det gick oerhört snabbt och vi är med om en tid och en pandemi som ingen av oss tidigare upplevt.

Det är klart att vi saknar vår fotboll, samtidigt som vi är tacksamma över att våra barn och ungdomar kunnat spela och träna på nästan som vanligt.

Nu gäller det självklart också att ha perspektiv. Idrott och fotboll i all ära, men medmänniskor är svårt sjuka och många, alldeles för många, har avlidit. Begränsning av smittspridningen är ett gemensamt, stort, ansvar.

Jag är glad och stolt över att spelare, ledare och fans så tydligt har tagit ett stort ansvar för detta under den tid vi nu har bakom oss. Samtidigt är vi nu i ett läge där vi faktiskt också kan börja se framåt och om en dryg vecka kan vi kicka igång vår seniorfotboll.

Längtan efter matcher där vi får se både våra toppspelare och mer lokala profiler är oerhört stark. Folkhälsomyndighetens besked i förra veckan var därför efterlängtat, men också välförtjänt. Idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet tar ansvar och de protokoll som utarbetats, och som beskriver hur vi ska agera för att både kunna spela matcher och ta ansvar för att begränsa smittspridning, är ett utomordentligt exempel på stort ansvarstagande.

Bakom det beslut som Folkhälsomyndigheten meddelade angående start för tävlingar inom vuxenidrotten ligger ett fint samarbete inom fotbollsfamiljen, och i nära dialog med RF fick vi också gehör för våra tankar. Tack alla inblandade för ett alldeles utmärkt gott samarbete!

Halmstads Kosuke Konishita och Brages Robbin Sellin i duell.
Från och med den 14 juni tillåts seniormatcher igen. Detta efter ett utmärkt arbete inom fotbollsfamiljen, säger Karl-Erik Nilsson.

Ja, stort ansvarstagande har visats och nu gäller det även att ta ett stort ansvar för det som sker den 14 juni och framåt. Pandemin är kvar och vi måste alla ta ansvar för att det vi nu vunnit blir bestående. Nej, inte bestående utan snarare ett steg på vägen mot att åter kunna välkomna alla våra fans tillbaka till arenorna. Det som sker från och med den 14 juni är bättre än att vi inte kan spela matcher alls, men vi hoppas att detta första steg mot normalitet också kan resultera i att vi snart får spela inför publik. Det längtar vi väldigt mycket efter!

Jag blir väldigt glad när jag hör våra fans deklarera att de ska ta ansvar och göra allt för att det ska fungera enligt myndigheternas önskemål, både i närheten av arenorna och ute i samhället. Det är det bästa medlet för att snabbast möjligt nå tillbaka till full normalitet.

Utbetalning av idrottsstöd 

I nästa vecka, den 11 juni, fattar Riksidrottsförbundet beslut om hur de 500 miljoner kronorna till idrottsstöd ska fördelas. Ansökningarna från föreningar och förbund ligger på 1,2 miljarder kronor så det är ett grannlaga arbete att hitta en rimlig och rättvis fördelning.

Vi hoppas att detta ska vara till hjälp för våra hårt ansatta föreningar och förhoppningsvis bidra till att vi säkrar föreningarnas fortlevnad. Det är en av de viktigaste parametrarna när stödet fördelas. Förhoppningsvis kommer pengarna att utbetalas före midsommar!

Stort tack till alla föreningskämpar ute i våra mer än 3000 föreningar. Ni har en oerhört tuff tid just nu och vi hoppas att ni får energi av att seniorfotbollen startar, och att samhället visar uppskattning genom att ni får del av det stöd som kommer idrotten till del.

Låt oss tro att juni månad och nationaldagen bidrar till hopp och positiv utveckling. Det behöver vi verkligen nu. Och låt oss lägga månaderna mars, april och maj bakom oss som tre tunga månader som vi verkligen inte vill uppleva igen.

Stort tack för just din insats för svensk fotboll och njut av nationaldagen trots avsaknaden av nationalsporten. Men snart är den också igång för fullt!

Karl-Erik