Snart utses nästa Pia-stipendiat

Nu närmar det sig utdelning av nästa Pia-stipendium. Stipendiet på 50 000 kr delas ut två gånger per år och i slutet av maj kommer den femte stipendiaten i ordningen att offentliggöras och gratuleras.
- Det har varit mycket upplyftande att få läsa bra nomineringar och ta del av personers fotbollsliv nu när fotbollen till stor del står på paus i vår omvärld, säger Pia Sundhage.

Ansökningsperioden till det femte Pia-stipendiet stängdes för en månad sedan och arbetet med att läsa nomineringar och ta fram slutkandidater har pågått sedan dess. Nu befinner sig arbetsgruppen på upploppet av det arbetet och i slutet av maj kommer vårens stipendiat att utses och offentliggöras.

- Det är många personer som vore värda stipendiet. Jag får en positiv tankeställare när jag läser om alla bra saker som görs, framförallt nu när fotbollen nästan står helt still. En tacksamhet växer fram över allt det fina i fotbollen som vi förhoppningsvis snart kan återvända till, säger Pia Sundhage.

- Stipendiet kom till utifrån min resa inom svensk fotboll och det jag varit med om. Att nu i mitt namn få lyfta och uppmärksamma andra positiva exempel på personer som gör bra saker för flick- och damfotbollen ger lite extra perspektiv i dessa tider. Jag är oerhört tacksam över att det här stipendiet finns och att jag får möjlighet att fortsätta dela ut det, avslutar Sundhage.

Kriterier

Ambassadörskapet ska ses som ett stort erkännande för personen i fråga och dennes betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Det kan vara engagemang i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

500 000 kronor finns att fördela totalt och medlen kommer från Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet.

Tidigare stipendiater

Pia-stipendiet har sedan tidigare delats ut vid fyra tillfällen, två gånger per år 2018 och 2019. De tidigare stipendiaterna presenteras nedan. Klicka på namnet för att komma till respektive artikel med motivering och intervju.