Link

Förbundskaptenerna möts för första gången efter Coronas utbrott

Förbundskaptenerna Peter Gerhardsson och Janne Andersson har - som alla andra - haft en märklig vår. Uppskjutna eller inställda landskamper, kvalmatcher och mästerskap har gjort att de blivit tvungna att ruska om sin vardag fullständigt. I Magasinet Fotboll-podden träffas förbundskaptenerna för första gången sedan pandemins utbrott och pratar om hur det har påverkat dem och deras längtan efter fotbollen.

I mitten av mars stod det klart för Europa och Sverige att Corona på allvar börjat sprida sig mellan länderna. I samma takt som antalet sjukdomsfall ökade stängdes både samhället och fotbollen ned i varierande grad. 

Fotbollen sattes på paus och damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson samt herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson fick en ny verklighet att rätta sig efter. 

Man är som ett barn som inte vill ha tråkigt

– Framför allt den här första månaden var väldigt jobbig. Jag tror att man är som ett barn ibland. Barn vill inte ha tråkigt och det kom jag på mig själv med att jag inte heller vill ha tråkigt. Då ser du till att hitta saker som är meningsfulla i ditt liv men den här första månaden var det mycket tråkigt. Just den här ovetskapen och att man inte vet vad som ska hända, säger Peter Gerhardsson när han och herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson träffas för första gången på nästan tre månader på ett tomt Friends Arena i Magasinet Fotboll-podden.

Att sitta i rum 601 på Scandic Park kan jag få en fysisk längtan efter

– Att inte den samlingen i mars kom, den var ganska tuff. Den hade man sett fram emot i flera månader att träffa ledargänget och tillsammans ta tag i uppgifterna och gå vidare i förberedelserna inför EM. Att sitta i rum 601 på Scandic Park, där vi har vårt ledarrum, kan jag få en fysisk längtan efter. Att sitta där med kamraterna och förbereda saker och ting. Det är en riktig saknad, säger Janne Andersson. 

Önskar att fotbollen kommer igång igen

Både Gerhardsson och Andersson känner dock att de på ett personligt plan har vant sig vid den här nya verkligheten. Men längtan efter fotbollen är naturligtvis mycket stor.

– Jag önskar mig att livet och fotbollen återgår till det normala igen. Att hitta ett normalläge igen där det är fotboll. Där du kan titta på fotboll live och se matcher på teven på kvällen, säger Andersson.

Förutom det berättar förbundskaptenerna bland annat om hur de tror att fotbollen påverkas av det avbrott som har varit och är och hur deras arbetsvardag ser ut under dessa förutsättningar i Magasinet Fotbollpodden

Du kan lyssna på avsnittet, och tidigare avsnitt, där du vanligtvis brukar lyssna på poddar.

Magasinet Fotbollpodden

Avsnittet med Janne Andersson och Peter Gerhardsson hittar du bland annat på Spotify eller där poddar finns.

Tidigare avsnitt:

  1. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  2. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  3. "Värdegrund, fluff eller måste?" med tv-kommentatorn Chris Härenstam och AIK:s Max Bergander.
  4. "Smakar det så kostar det, eller?" med föreningsansvariga Bosse Larsson i Burseryds IF och Tobias Tegnestrand i Rågsveds IF om kostnaden att spela fotboll.
  5. "Gör som Seger - vrid på skallen!" med perceptionsanalytikern Osama Abbas och landslagsspelaren Caroline Seger.
  6. "Fotboll i Coronans tid" med SvFF:s fystränarutbildare Jimmy Högberg och föreningsledaren Patricia Daoud i IFK Trollhättan.
  7. "Vad är målet utan matcher" med Daniel Ekvall som är fotbollpsykologisk rådgivare i herrlandslaget och SvFF.
  8. "Träna utan närkamper, funkar det?" med SvFF:s tränarutbildare Anders Bengtsson som har satt ihop träningsprogram med minimal kroppskontakt och Djurgårdens IF:s lagkapten Jesper Karlström som tillhör en riskgrupp för Corona som diabetiker.