SvFF om Min Fotboll

Vi är både glada och stolta över den framgång Min Fotboll har blivit. Fler och fler föreningar upptäcker nyttan med att använda fotbollens egen app för att skapa engagemang och delaktighet kring sina barn- och ungdomslag. Det är inte konstigt att det med den snabba utvecklingen också följer en och annan fråga – här ger vi en beskrivning av Min Fotboll som förhoppningsvis besvarar eventuella funderingar.

I nuläget är Min Fotboll Sveriges mest nedladdade app med fler än 225 000 användare, och mycket pekar på att tillväxten kommer att fortsätta vara stark.

Grunden till Min Fotbolls popularitet är givetvis den stora efterfrågan som finns på att dela, och ta del av, roligt och inspirerande innehåll inom och kring ungdomsfotbollen. Dessutom har Min Fotboll ett antal fördelar som ingen annan liknade tjänst kan erbjuda, vilket naturligtvis också starkt bidrar till att många föreningar väljer att använda Min Fotboll.

  • Eftersom Min Fotboll är integrerad med Svenska Fotbollförbundets informationssystem kan vi komplettera det användargenerade innehållet – livestreaming, bilder, filmer, kommentarer, hejaropp med mera – med unika kringtjänster som startelvor, tabeller, resultatrapportering och statistik.
  • Kopplingen till fotbollens system har också gjort det möjligt att skapa lösningar som säkerställer en nivå av säkerhet och integritet som man inte hittar någon annanstans. Lag med spelare som har skyddad identitet kan till exempel genom ett enkelt klick säkerställa att bilder och videoklipp från lagets matcher inte visas i appen, inte heller av motståndarlaget. Ett rapporteringssystem gör det möjligt att omedelbart ta bort oönskat innehåll, och det är naturligtvis möjligt att stänga av användare som inte följer reglerna. Kanske viktigast av allt – fotbollen har en helt annan kontroll över innehållet jämfört med det material som publiceras på andra håll, till exempel på externa sociala nätverk.
  • Allt ekonomiskt överskott som skapas genom Min Fotboll stannar hos fotbollen och går tillbaka till distrikt och föreningar. Just nu, i tider av social distansering, är möjligheten att livestreama ännu mer uppskattad än vanligt, därför erbjuder Min Fotboll just nu denna tjänst gratis till alla användare – något vi är ensamma om att göra. Till höstsäsongen kommer vi att börja ta betalt av användarna för livestreamingtjänsten, vilket innebär nya välkomna intäkter för föreningarna (i övrigt kommer Min Fotboll alltid vara gratis).
  • Många föreningar har dock redan hittat kreativa lösningar för att tjäna pengar genom Min Fotboll. Man postar information till sina följare om pågående insamlingskampanjer, säljer virtuella matchbiljetter till livesända matcher i appen, och så vidare.  Lagens supportrar delar spänningen och upplevelsen, och föreningen får in välbehövliga frivilliga bidrag i en tuff och utmanande tid. Naturligtvis behåller föreningarna 100 procent av intäkterna.

Denna kombination av innehållstjänster, säkerhets- och integritetslösningar och ekonomiska fördelar som Min Fotboll erbjuder gör appen unik på marknaden. Fotbollen äger Min Fotboll och det är en självklarhet för oss att förespråka och rekommendera föreningar att använda just fotbollens egen app.

Det finns aktörer, utanför fotbollen, som har som affärsidé att erbjuda föreningar olika typer av streamingtjänster. Vi har från detta håll tagit emot en del reaktioner och frågor gällande Min Fotboll, troligen aktualiserade av den framgång appen har för närvarande. Vi vill därför vara tydliga med följande:

Svenska Fotbollförbundet äger sändningsrättigheterna av barn- och ungdomsfotbollen i Sverige, SvFF har i sin tur upplåtit denna rättighet till de olika distrikten. Detta betyder inte att vi förbjuder andra tjänster, eller straffar en förening som använder en extern leverantör. Däremot måste tillstånd att sända en match alltid inhämtas från det aktuella distriktsförbundet. Detta framgår tydligt av tävlingsreglerna – vilket inte är något nytt, så har det varit långt innan Min Fotboll lanserades.

Vi ser mycket positivt på Min Fotbolls utsikter, användarna visar tydligt att de uppskattar tjänsten och tillväxtpotentialen är fortsatt hög. Vi kommer jobba hårt för att fotbollens egen app ska bli ännu bättre – till nytta och glädje för svensk barn- och ungdomsfotboll.