Link

Klartecken för start av seniorfotbollen

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade idag att de allmänna råden till idrotten ändras från och med den 14 juni. Detta gör det möjligt att starta upp tävlingsverksamheten för all svensk seniorfotboll.

– Ett mycket glädjande besked för svensk fotboll, vi har längtat efter detta. Det känns skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi kan påbörja en stegvis återgång till någon slags normalitet. Men utmaningarna är långt ifrån över – vi måste fortsätta att ta vårt ansvar och följa regler och råd för att förhindra smittspridning, och göra konsekvenserna av coronaepidemin så hanterbara som möjligt, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Vi ser fram emot en fortsatt dialog med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten om hur epidemin bäst hanteras från idrottens och fotbollens sida. Jag tycker att det protokoll för start av elitfotbollen som elitklubbarna arbetat fram tydligt visar vilket engagemang och beredskap till anpassning och förändring som finns hos klubbarna, säger Nilsson.

Regeringens förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer gäller fortsatt. Även Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrottsrörelsen om att begränsa antal åskådare och undvika trängsel kvarstår. Följaktligen är det inte möjligt att spela matcher inför publik.

Exakt hur dagens besked ska tolkas avseende lägre serier behöver analyseras ytterligare utifrån FHM:s riktlinjer för resande. FHM aviserade vid dagens presskonferens att uppdaterade riktlinjer för resor kan komma under den kommande veckan.

– Det är självklart ett mycket stort och viktigt steg att kunna börja spela matcher – läget är tufft, men ser ändå klart ljusare ut efter detta besked. Jag är övertygad om att landets fotbollssupportrar känner stor glädje idag, samtidigt som det såklart ändå är tråkigt – men fullt begripligt – att vi inte kan ha publik på matcherna än. Tids nog kommer vi dit också, under tiden måste vi förhålla oss till de restriktioner som gäller så ansvarsfullt vi kan, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Svenska Fotbollförbundet kommer att publicera spelordningar för de olika serierna och svenska cupen så snart dessa är klara och beslutade. SvFF kommer också att, utifrån de förändrade föreskrifterna, uppdatera sina ”riktlinjer till svensk fotboll under coronaepidemin” inom kort. Dessa kommer att läggas ut på svenskfotboll.se på sedvanligt vis.