Lovisa Delby femte Pia-stipendiaten

En femte Pia-stipendiat är utsedd. Lovisa Delby från Uppsala är tränare och fotbollsledare som gett så mycket av sig själv till dam- och flickfotbollen under lång tid. Delby överraskades i sin egen trädgård av ingen mindre än Pia Sundhage själv och tilldelades stipendiet på 50 000 kronor.
- Stipendiet är en fin bekräftelse på att man gör och har gjort bra saker inom fotbollen, säger Lovisa Delby.

Lovisa Delby, nu aktiv som spelarutbildare i Upplands fotbollförbund och tränare i IK Uppsala Fotboll, har under många års tid utövat sitt ledarskap i flera olika roller inom fotbollen i Upplandsregionen – på såväl bredd- som elitnivå. För sitt stora engagemang, passion för spelarutbildning, och driv för flick- och damfotbollen under lång tid tilldelas Lovisa Delby nu det femte Pia-stipendiet.

- Det känns helt fantastiskt såklart. Det här är inget som man är med om varje dag och att Pia dök upp överraskade mig verkligen. Jag blir både glad och stolt samtidigt som jag uppskattar stipendiet enormt. Det får mig att känna ytterligare motivation och inspiration att fortsätta ett hårt arbete inom fotbollen, säger Lovisa Delby.

Vid utdelningen av stipendiet trodde Lovisa egentligen att hon var uppbokad för att bli intervjuad angående hennes roll som spelarutbildare i distriktet. I stället dök Pia Sundhage upp med stipendiet, fika och ballonger. Det blev en härlig överraskning och Pia Sundhage är nöjd över att just Lovisa tilldelats det femte stipendiet.

- Jag blir oerhört glad över att få komma ut och överraska en så välförtjänt mottagare av stipendiet som Lovisa. Hon har båda fötterna på jorden och har orkat med fotbollsutövandet på olika nivåer under så lång tid. Bland annat har jag sett henne under utvecklingslägret i Halmstad där hon hela tiden försökt stötta och utveckla tjejer som försöker vara sitt allra bästa. Hon är en fantastisk pedagog och alltid närvarande bland sina spelare. Jag känner att så mycket som hon gjort – ja då har stipendiet verkligen hamnat rätt, säger Pia Sundhage.

Lovisa Delby nominerades till stipendiet av en fotbollsledare hon jobbat tillsammans med under tidigare delen av sin ledarkarriär. I Delbys nominering lyfts hennes enorma engagemang, stora kunskap och kärleken till att utbilda fotbollsspelare – något som smittat av sig till både spelare, andra ledare, föräldrar och publik. I och med erhållandet av det femte Pia-stipendiet tilldelas Lovisa Delby 50 000 kronor och redan nu finns en tanke om hur pengarna skulle kunna nyttjas.

- Det finns förstås mycket man kan göra men det första som dyker upp är att jag skulle vilja fördjupa mig ytterligare i fotbollen, att använda stipendiet för min egen fortsatta fortbildning. Så nu när Pia varit här och delat ut stipendiet till mig så ska jag försöka få möjlighet att åka och besöka henne i arbetet i Brasilien. Det hade varit både utvecklande och väldigt häftigt, avslutar Lovisa Delby.

Pia-stipendiet har hittills delats ut vid fem tillfällen och 500 000 kronor finns att fördela totalt. Medlen kommer från Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet – och för fotbollens huvudsponsor Svenska Spel är det en självklarhet att vara med och lyfta personer inom flick- och damfotbollen.

- Flick- och damfotbollen ligger oss på Svenska Spel varmt om hjärtat då vi sedan många år, vid sidan av att vara huvudsponsor till Svenska Fotbollförbundet, också är huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Därför känns det extra roligt att vi återigen får vara med och dela ut Pia-stipendiet till en ledare som verkligen gör skillnad. Det ska bli roligt att följa Lovisa Delbys karriär och jag hoppas att hon, liksom vi på Svenska Spel, kommer bidra till damfotbollens utveckling i Sverige under många år framöver, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

Juryns motivering

För att erhålla Pia-stipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Lovisa Delby är tränare och fotbollsledare som gett så mycket av sig själv till dam- och flickfotbollen – under så lång tid. Lovisa har med passion och driv för spelarutveckling varit aktiv i både bredd- som elitverksamhet, i klubb- som distriktsverksamhet och sett till att många duktiga fotbollsspelare i Upplandsregionen haft möjlighet att ta nya kliv i sin fotbollsutveckling.

Som spelarutbildare och tidigare distriktsförbundskapten i Upplands Fotbollförbund har hon ansvarat och varit en viktig drivkraft för flickfotbollsutvecklingen regionalt. En skicklig pedagog och ledare som under lång tid stöttat och motiverat unga tjejer som försöker vara sitt bästa jag inom fotbollen.

Lovisa Delby är en sann eldsjäl för damfotbollen och tilldelas därför det femte Pia-stipendiet på 50 000 kr.

Tidigare vinnare

Första stipendiet gick till Moa Anderssons minnesfond i Virserum, det andra till Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år. Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, mottog det tredje Pia-stipendiet. Det fjärde stipendiet gick till Elísabet Gunnarsdóttir.

Pia Sundhage delar ut stipendiet till Lovisa Delby i Uppsala.