Håkan Sjöstrand om ”internmatcher” och fotbollens ansvar

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand ger sin syn på Hammarbys uppmärksammade ”internmatch”, och behovet av ett stort mått av ansvarstagande inom fotbollen i allmänhet.

Att ta ansvar för den situation vi alla befinner oss i måste vara vårt huvudfokus, det gäller för fotbollen och alla andra delar av samhället som berörs. Det är inte läge att hitta på några "smarta upplägg" för att komma runt det som uttrycks i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och SvFF:s riktlinjer.

Tvärtom bör man vara noga med att hålla ett visst säkerhetsavstånd till de gränser som förbud, råd och rekommendationer anger. Det förhållningssättet är till exempel utgångspunkten för SvFF:s uppmaning till landets föreningar att avstå från att ha publik på sina barn- och ungdomsmatcher, trots att en offentlig tillställning tillåts ha upp till 50 åskådare.

Att träna fotboll är helt okej förutsatt att man följer myndighetens råd i övrigt. Men tävlings- och träningsmatcher för seniorlag är inte tillåtna – där är Folkhälsomyndighetens råd till idrotten glasklara. Kreativa lösningar för att ändå kunna spela träningsmatcher är något vi vill slippa se framöver. Man bör undvika påhittiga paketeringar som riskerar att skapa missuppfattningar om vad något egentligen är. 

Vi längtar alla efter att kunna träna och spela fotboll fullt ut, utan begränsningar. Men vi måste alla förstå och acceptera att det inte är möjligt i dagsläget. I väntan på bättre tider är det oerhört viktigt att vi alla inom fotbollen tar vårt ansvar och följer reglerna – så att de delar av vår verksamhet som trots allt kan bedrivas får fortsätta.

Håkan Sjöstrand