Link

Nilsson om årets första veckor

Året har rivstartat och vi är redan på väg mot slutet av vecka sex. Och än har vi inte sett röken av någon vinter i Sydsverige. Jag saknar faktiskt lite snö och kyla, men har den inte kommit nu så kan det vara. För nu vill jag att våra fotbollsplaner ska förbli gröna och inbjudande för alla som förbereder sig inför tävlingssäsongen.

Bilden: Karl-Erik intervjuas i Doha där han startade året.

För en månad sedan styrdes kosan till Doha och våra herrars två första träningsmatcher. Januariturnén, denna institution, där många av våra etablerade landslagsstjärnor debuterat, var i full gång.

Två matcher, mot Moldavien och Kosovo, resulterade i två segrar och inga insläppta mål. Utmärkta förhållanden och nöjda spelare och ledare vände hemåt efter en dryg vecka i sol och hyfsad värme.

Vid sidan om matcher och träning engagerade vi ledare från Förbundsledningen i en mängd möten för att ta reda på mer om utvecklingen när det gäller mänskliga- och arbetsrättsliga rättigheter. Ett gott samarbete med fackliga organisationer gjorde att vi hade ett omfångsrikt och givande program.

En given höjdpunkt var förstås mötet med gästarbetarna samt det faktum att den svenska regeringen, samma dag som vi spelade första matchen, tillsammans med den qatariska regeringen skrev under ett samarbetsavtal just kopplat till arbetsvillkoren i landet. Våra ansträngningar i frågan kan ha varit en liten pusselbit på vägen fram emot överenskommelsen.

Vi kommer informera våra nordiska kollegor om våra erfarenheter samt att dessutom sända våra tankar till såväl FIFA som UEFA. Det här var Januariturnépremiär för min del. Och vill du ha information om rapporten, som för övrigt sänts ut till alla våra SDF-ordföranden, hör av dig till Caroline Waldheim.

Medicinsk konferens ett vårtecken

Det allra första vårtecknet för fotbollen och för mig personligen brukar annars vara den medicinska konferensen som kickar igång i mitten av januari. Även i år var våra fotbollsmedicinare samlade till möte under några intensiva dagar.

Sverige har oerhört gott renommé när det gäller idrottsmedicin och mötet i Stockholm befäster den bilden. Minns för övrigt Peter Gerhardssons kommentar inför matchen mot England i VM. Peter hyllade det medicinska teamet för att samtliga spelare var tillgängliga inför VM:s sista match. Det gör sig liksom inte av sig självt…

Januari har också präglats av ett antal födelsedagar för två av våra hedersledamöter, ja för en hedersledamot och för vår hedersordförande. Bengt Ågren har fyllt 90 år och hans meritlista är enorm. Att sitta en kväll över en god bit mat och prata fotbollsminnen med Bengt är en absolut höjdpunkt. Tänk att en av hans meriter är att ha varit sekreterare i Organisationskommittén för herrarnas VM i fotboll 1958. Det är ju grymt häftigt att ha i sitt CV. Stort grattis, Bengt!

Vi fick också chansen att resa till Jönköping för att fira vår Hedersordförande Lars-Åke Lagrell. En otroligt intressant och trevlig kväll med mängder av fotbollsminnen. Lars-Åke har fyllt 80 år och är och kommer att vara svensk fotbolls meste ordförande genom tiderna med sina 21 år som Förbundsordförande. Imponerande insatser under massor av år. Stort grattis, Lars-Åke!

Lars-Åke Lagrell har fyllt 80 år i början på året.

Våra första tävlingsmatcher på seniorsidan har också ägt rum i inledningen av 2020. Tyvärr lyckades inte våra herrar i futsal ta sig vidare från EM-kvalomgång 1. Klart att det var en besvikelse. Malta besegrades i första matchen sedan klar förlust mot starka Polen. I den direkt avgörande matchen mot Grekland räckte vi tyvärr inte till. Bara att bryta ihop och komma igen.

Landslagets uppladdning blev förstås inte den bästa när två av de största stjärnorna inte kunde tas ut till dessa matcher på grund av brottsmisstankar. Tråkigt och helt oacceptabelt beteende!

Nu laddar vi för en spännande februari med Svenska Cupen i startgroparna om ett par veckor. Veckan efter är det en annan intressant cupmatch i Sverige. Malmö FF tar emot Wolfsburg i Europa League den 27 februari.

Häftigt! Och nu är vi igång….

Karl-Erik Nilsson