Link

Februari går mot sitt slut och kulan är i luften!

Sitter på fredagsmorgonen, på det som brukar vara februaris sista dag, på ett hotellrum i Malmö. Var på plats igår kväll när Malmö mötte Wolfsburg och hade bra vibbar inför matchen. Tyvärr visade sig Wolfsburg vara alldeles för svåra och de kunde resa hem till Tyskland med en stabil 3-0 seger.

Malmö FF:s Europa League-resa är över för den här gången, men upplevelsen av matchen igår har många fina delar och jag tänker framförallt på att MFF:s fans sjunger hela matchen och stöttar sitt lag fram till slutsignalen, trots underläge 3-0. Det är imponerande och ger en väldigt fin känsla och upplevelse för alla inblandade.
Dessutom tändes inte en enda bengal från hemmafansens sida och det är också positivt. Fortsätt gärna så. Wolfsburg har dock dryga böter att vänta från UEFA för väldigt flitigt bengalbrännande.

Domarfortbildning i Jönköping

För fyra veckor sedan, den första helgen i februari, var jag på Elitdomarnas fortbildning. Våra manliga och kvinnliga toppdomare var samlade till kurs och tester i Jönköping. Det var längesedan jag var i den miljö som jag under så många år, som elitdomare, var en del av. Riktigt kul och intressant att se hur seriöst det arbetades och slipades på detaljer i ett öppet och fint diskussionsklimat.

Jag slutade döma för 18 år sedan efter min 150:e allsvenska match när Örgryte mötte IFK Norrköping på Gamla Ullevi den 14 juli 2002. De utmaningar som min generation mötte var väsensskilda från den miljö och de krav som möter dagens domare. Jag avundas inte mina nutida kollegor. Men jag kan garantera att de i alla avseenden är bättre än vad vi var i min generation, men kraven, trycket och utmaningarna är väldigt mycket större idag.

14 juli 2002. Blåser av min sista allsvenska match.

Det var naturligtvis extra roligt att träffa alla kollegor från min tid där många av dem nu jobbar som instruktörer och utvecklare av dagens generation elitdomare. Stort tack för en fin stund i Jönköping och stort lycka till under 2020.
Och du och jag som sitter vid sidan om… Det är dags att visa respekt för våra domare på alla nivåer under 2020. Inga okvädingsord, inga hot och inget domarvåld – låt oss gemensamt ta ett ansvar för detta!

Kan vi ta det ideella ledarskapet för givet?

Februari är också månaden när våra årsmöten rullar igång. Jag har under den senaste veckan besökt Västergötlands FF:s årsmöte i Borås samt Göteborgs FF:s årsmöte i Göteborg. Mötet och snacket med föreningsledare före, under och efter mötena är oerhört berikande och trevligt. Så många ideella ledare som brinner för att på sin fritid jobba för sina föreningar och för att våra barn och ungdomar ska få en bra fritid runt fotbollsverksamheten, det är imponerande.

Kan och ska vi ta det ideella ledarskapet för givet? Kommer det alltid att finnas entusiaster som brinner lika mycket som de jag träffat under veckan? Jag är inte säker på det. Det är fortsatt god tillgång på tränare och ledare runt våra lag men framtidens ledare som tar ansvar för hela föreningens väl och ve, kan vi ta dessa för givet? Jag tror inte det!

Det är dags för beslutsfattare att inse och förstå vilken oerhörd samhällsgärning våra ideella ledare gör i svenskt föreningsliv. Tänk om de en dag bestämmer sig för att göra något annat?

Samhällsnyttan och individnyttan som görs är enorm, men jag vill se att samhället tillsammans med oss inom fotbollen skapar ett Föreningslyft som säkrar och synliggör det ovärderliga ideella ledarskapet. Det är dags för det nu!

Internationella möten

Efter utcheckning på hotellet här i Malmö idag så tar jag tåget över sundet till Köpenhamn. Ska för UEFA:s vägnar besöka det danska fotbollförbundets årsmöte och säga några ord till våra danska fotbollskollegor. Ska nog påminna mig om senast jag var på Parken och njöt av play-off mellan Danmark och Sverige, eller är det elakt?

Från Danmark bär det av till Nederländerna och Amsterdam för möte med UEFA:s Exekutivkommitté och därefter UEFA-kongress, ja det är ju också ett årsmöte. Mest spännande i Amsterdam blir nog ändå aktiviteten på kvällen efter kongressen. Då är det dags för lottning till höstens Nations League. Tre riktigt fina hemmamatcher mot toppmotståndare väntar i höst. På tisdag vet vi vilka det blir.

Njut av en fin helg!

Karl-Erik