Link

Lång intervju med Caroline Sjöblom: ’’Mitt liv består utav fotboll’’

Fotboll är framförallt fascinerande i sin förmåga att attrahera och skapa sådan otrolig passion. Alla har sin egen resa inom fotbollen. För Caroline startade det hela vid ett bollplank på en bakgård på Åland tillsammans med sin äldre bror.

Med en CBA-elitutbildning (Svenska Fotbollförbundets Tränarutbildning UEFA B/A för före detta elitspelare) i bagaget och med en påbörjad UEFA Pro utbildning är Caroline en av få kvinnliga tränare på elitnivå i Sverige. Men hennes spelarkarriär tog slut tidigt. När hon var 22 år tog hon beslutet att sluta spela fotboll.

Varför valde du att avsluta din spelarkarriär så tidigt?

- Det fanns nog flera orsaker, den främsta var att jag inte tyckte det var lika roligt som tidigare, trots att jag var en startspelare i damallsvenskan. Jag ville inte lägga ner åtskilliga timmar i veckan på fotbollsträning när inte motivation var där, samtidigt ville jag satsa på universitetet och annat i livet. Om jag kanske hade haft en annan vägledning och stöttning av till exempel tränare hade jag säkert fortsatt ett par år till. Så ja, egentligen slutade jag alldeles för tidigt men å andra sidan hade jag nog inte varit tränare idag om jag fortsatt mitt spelande.

Hur startade din resa inom fotbollen?

- Jag kom tidigt in i senior-/elitfotbollen på grund av att jag är uppväxt på Åland. I och med att jag är uppväxt på en ö så blir spelare snabbt uppflyttad till äldre lag om du är duktig i unga år. Min resa har varit genom de finska seriesystemen upp till högsta ligan, då jag var med och vann guld och fick spela Champions League med Åland United. Huserade i finska ungdomslandslagen och avslutade min karriär i Djurgårdens IF, damallsvenskan.

Och när kom du på att du ville bli tränare?

- Jag blev övertalad om att komma och testa på tränarskapet, cirka ett år efter jag hade slutat spela fotboll. Jag fick träffa ett flicklag som var födda 1999 i AIK. Det var något som fick mig att bli förtjust i tränarskapet redan där och då. Gnistan kom nog när jag kom i kontakt med duktiga spelare som hade en stark drivkraft till att vilja bli bättre, vilket påminde mycket om mig själv som spelare, men inte alltid ha redskapen till att veta hur du som individ ska utveckla det. Däremot skulle jag säga att det tog mig många år, innan jag såg mig själv som en riktig tränare, inte förrän jag gick klart UEFA A skulle jag ha beskrivit mig själv som att faktiskt jobba som fotbollstränare. 

Har du någonsin tvivlat på dig själv eller haft utmaningar under din resa som tränare?

- Verkligen många gånger, inte på mitt eget tränarskap direkt, däremot bara att orka fortsätta. Det är tungt att välja en karriär som tränare, speciellt som tjej då arbetstillfällena inte är lika många eller på samma sätt som på kill-/herrsidan. Det har varit många slitiga år för mig, framförallt då jag var huvudtränare och sportchef i Tyresö FF. Det har tagit ett antal säsonger innan jag erkänt för mig själv, att tränaryrket är ett legitimt yrke. Jag har till exempel en fil.kand. inom personalvetenskap, också jobbat inom HR, vilket jag sett som ett mer legitimt yrke än att vara tränare. Till slut fick jag välja karriär, då var jag tvungen att ställa mig frågan: vad kan fotbollen erbjuda mig som inte en civil karriär inom HR kan erbjuda? Jo, att få jobba med det jag älskar, utmaningar, delad glädje och tillsammans sträva efter att nå ett gemensamt mål. Jag vill gå till jobbet varje dag och det finns inga jobbiga måndagar nu för tiden. Dock vill jag vara tydlig med att fortfarande tränaryrket är inget jag rekommenderar någon som vill ha en säker och trygg tillvaro. Bara att det är visstidsanställningar med en ersättning som inte är i närheten av en civilkarriär (HR etc) i min ålder, men jag personligen, ser detta som en investering inför framtiden.

"Framgång inom fotboll är ingen slump. Det är hårt jobb, ihärdighet, reflektion, uppoffringar och mest av allt kärlek till vad du gör och vad du lär dig att göra"

Du är en av få kvinnliga tränare på elitnivå, behöver man som kvinna arbeta hårdare, är det högre krav i en mansdominerad bransch som fotbollen är?

- Jag skulle inte säga att du behöver jobba hårdare, för jag upplever att de flesta tränare nuförtiden jobbar väldigt hårt. Däremot skulle jag säga att som kvinnlig tränare behöver du vara väldigt duktig i ditt tränarskap för att få chansen eller förfrågan om du vill uppåt i din tränarkarriär till exempel livnära dig på tränaryrket. Jag upplever att tjejer blir mer synade än vad killar blir, men jag kan ha fel.

Varför tror du att det finns så få kvinnliga tränare på elitnivå?

- Det har att göra med att få damspelare orkar eller vill fortsätta att lägga ner tid på fotbollen efter att de slutar sin aktiva fotbollskarriär. Ekonomiska aspekten plus trygghetsfaktorn, vi tjejer vill ju ha tillsvidareanställningar och har ett helt annat trygghetsbehov än vad jag upplever att killar/män har. Ser jag till mig själv, finns det hela tiden i bakhuvudet att jag "offrar" mycket för att vara tränare på elitnivå, jämfört med en 30-årig tjej som väljer att jobba inom HR och leva ett vanligare liv. Jag tror det är otroligt viktigt med tex ekonomisk stöttning till att gå utbildningar, nätverk, mentorer och karriärhjälp för tjejer som vill verka inom tränaryrket. Vi tjejer är inte lika bra på att armbåga oss fram eller bara våga satsa på våra drömmar, vilket killar generellt sätt är mycket bättre på.

Du är idag spelarutbildare för flickor på Stockholms Fotbollförbund, tränare för AIK:s damer och assisterar förbundskapten Pär Lagerström för F-17 landslaget, kan man säga att du andas fotboll?

- Ja, så är det nog haha! Det är ju självvalt så jag lider inte av det mer än att jag har minimalt med tid till att göra annat än att jobba. Det är ju en ära att få jobba så som jag gör. Det är inte en dag som jag inte lär mig något nytt om mig själv, människor eller grupper. Varje dag är unik och utmanande för mig, det är väl därför jag älskar att jobba med fotboll.

Nu drömmer vi lite, vart är du om tio år?

- Jag är i en roll då jag har stor påverkan på svensk nationell fotboll. 

 

Tre väggpass

Förebild: Pep Guardiola, Sanna Marin och Elsa Eschelsson.

Matchoverall eller kostym vid match: Matchoverall.

Vad gör du utanför fotbollen: Älskar att träna och är allmänt nyfiken på livet.

Fakta

  • Ålder: 30 år.
  • Familj: Mamma, pappa och bror.
  • Bor: Stockholm.
  • Utbildning som tränare: CBA-elitutbildning Svenska Fotbollförbundets Tränarutbildning UEFA B/A för före detta elitspelare. Börjar UEFA PRO februari 2020.
  • Spelarkarriär: Finsk mästare med Åland United 2009 vilket ledde till spel i Uefa Women’s Champions League året efter. 2011 flyttade hon till Stockholm och spelade 24 tävlingsmatcher som mittback för Djurgården i Damallsvenskan och Svenska Cupen.