Jitextränaren Kajsa Tornfalk sjätte Pia-stipendiaten

Pia Sundhages stipendium för eldsjälar inom damfotbollen har fått en ny vinnare. 34-åriga Jitextränaren Kajsa Tornfalk får 50 000 kronor för sitt starka ledarskap som fört laget uppåt i seriesystemet.
-Superroligt att någon vill uppmärksamma vad jag gör i den här lilla föreningen i det stora, säger Kajsa Tornfalk.

Pia-stipendiet är Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundets gemensamma satsning där 500 000 kronor ska fördelas under fem år till tio eldsjälar inom svensk damfotboll. Det sjätte stipendiet går till Kajsa Tornfalk, tränare i Jitex, och delades ut i samband med Fotbollsåret 2020 (tidigare Fotbollsgalan) ikväll. 

Kajsa Tornfalk gör sitt andra år som A-lagstränare för Jitex. Det första året innebar avancemang från Division 1 till Elitettan, efter tre års tidigare kvalförluster. Under årets säsong har Kajsa lett sitt unga lag till en placering på övre halvan av tabellen. Truppen fylls ständigt på underifrån tack vare omfattande ungdomsverksamhet.

- Utan alla bakom mig i klubben, alla spelarna och alla i organisationen så hade jag aldrig någonsin kunnat få det här. Utan dem så finns jag inte heller, säger Kajsa Tornfalk. 

Jitex styrelse nominerade Kajsa Tornfalk till priset och framhåller gärna, precis som Pia-stipendiets jury, hennes starka ledarskap och förmåga att inspirera och engagera hela klubben. 

- För en renodlad dam- och flickklubb är det viktigt både förebildsmässigt och signalmässigt att ha en stark kvinna som den främsta ledaren. Kajsa känns självklar i den rollen genom sitt lugna och bestämda ledarskap. Hennes mål må inte vara att vara en förebild, men det är så hon framstår i bredden och spetsen för vår förening, sammanfattar Jitex styrelse. 

Från en Jitexprofil till en annan 

Kajsa Tornfalk har ett långt förflutet som spelare i Jitex med tolv säsonger då hon vann Gothia Cup, spelade en F18-landskamp, upplevde tre serievinster och spelade fyra säsonger i Damallsvenskan.

Juryordföranden Pia Sundhage är numera förbundskapten för Brasilien, men är även hon tätt förknippad med Jitex där hennes spelarkarriär tog fart. I ett videomeddelande från Brasilien hälsar hon till vinnaren: 

- Jag är så himla glad att jag får ge priset till en Jitextränare. Tolv år i klubben som spelare vittnar om att du har uthållighet och hållbarhet och som tränare med ditt engagemang, har du en nyfikenhet att vilja bli bättre och lära. Du är en bra förebild och därför är jag väldigt glad att just du Kajsa får detta pris. 

Juryns motivering: 

För att erhålla Pia-stipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen. 

Kajsa Tornfalk, Jitex BK, har visat att hon ”håller över tid”, både som ledare och som spelare med tolv säsonger i klubben. Hennes engagemang, envishet, vilja lära har gjort skillnad inom damfotbollen i allmänhet och i klubben Jitex i synnerhet. 

Kajsa var tidigare en viktig lagspelare som sedan utbildat sig till tränare – en tränare som numera skapar bra stämning i sitt tydliga ledarskap – och hon kräver mycket av spelarna och sig själv på ett ödmjukt sätt. 

Kajsa Tornfalk är en sann eldsjäl för damfotbollen och tilldelas därför det sjätte Pia-stipendiet på 50 000 kr. 

Tidigare stipendiater

Tidigare stipendiater är Moa Anderssons minnesfond i Virserum, Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år, Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, Elísabet Gunnarsdóttir, med elva säsonger i Kristianstads DFF, samt Lovisa Delby i Uppsala. 

Juryn 
Pia Sundhage, förbundskapten Brasiliens landslag, Lilie Persson, assisterande tränare Brasiliens landslag och Anneli Gustafsson, projektledare på Svenska Fotbollförbundet.