Fotbollsåret 2020 - pristagarna

Årets bästa prestationer firades i Fotbollsåret 2020 på TV4 Play. Här har du alla pristagarna och deras motiveringstexter!
Magdalena Eriksson och Zlatan Ibrahimovic prisades dubbelt, som bästa back respektive forward och också med förnämsta priset en svensk fotbollsspelare kan få; Diamantbollen respektive Guldbollen som årets bästa spelare.

Diamantbollen

Magdalena Eriksson - se separat artikel

Guldbollen

Zlatan Ibrahimovic - se separat artikel

Årets målvakt

Jennifer Falk 

Den guldvinnande målvakten i Göteborg har under året stått för stabilt målvaktsspel och gjort sin bästa säsong hittills i OBOS Damallsvenskan. Jennifer har under året höjt sin lägstanivå och varit genomgående bra i värderingen av sitt spel. Tillsammans med hennes spetsegenskaper i form av mod, snabbhet och spelet med fötter har hennes prestationer också banat väg för debut i damlandslaget.

Robin Olsen 

Trots att det inte har varit en optimal klubblagssituation under året som gått står han alltid redo när det kommer till spel i landslaget. Robin har under hösten kontinuerligt visat upp ett stabilt och säkert spel i landskamperna mot världsmästaren Frankrike, vice världsmästaren Kroatien och europamästaren Portugal. Med en debut i Premier League som bådar gott siktar han på mer speltid i nuvarande klubben Everton.

Årets back

Magdalena Eriksson 

Magdalena har under året utvecklats ytterligare och tagit nya kliv i sitt spel som lagkapten i en av världens största klubbar Chelsea. En spelare på den allra högsta internationella nivån med sitt aggressiva försvarsspel, kontrollerade passningsspel och drivet i att alltid bli bättre individuellt. En pådrivande ledare som alltid arbetar hårt och samtidigt lyfter sina lagkamrater - i både klubb som landslag.

Victor Nilsson Lindelöf 

Han har vuxit fram som en ledarfigur i den svenska backlinjen som sattes på stora prov under hösten när Sverige ställdes mot tre av världens bästa landslag. Victor höll genomgående en hög nivå och visade prov på sin taktiska och tekniska skicklighet. Har presterat vecka in och vecka ut i en av världens största klubb Manchester United och har även lyckats anpassa sig till nya medspelare i backlinjen i så väl klubb- och landslag. 

Årets futsalspelare

Hilma Lundqvist

En spelare som alltid visat på hög klass, såväl nationellt som internationellt, under hela säsongen. En stark vilja att utvecklas som innebär att hon alltid jobbar hårt i alla lägen och inte lämnar något åt slumpen. Ödmjuk i sitt sätt att alltid sätta laget före jaget. Hon har varit en av Sveriges bästa futsalspelare varje år – trots sin unga ålder. I år den starkaste bidragande orsaken att lyfta sitt GAIS till final och hon har samtidigt varit bäst i landskamperna under året.

Petrit Zhubi

Han tillhör futsalens frontfigurer och har varit tongivande under flera år. Hans kurva har hela tiden varit stigande och under året har han återigen visat klass. I både klubblag och landslag har han klivit fram och visat vägen. Hans snabbhet och att vara irrationell gör honom till ett ständigt hot för motståndaren, inte minst i samband med karaktäristiskt vindsnabba kontringar. Som kapten och målskytt har han mot yppersta världs- och europaelit visat sin potential på ett imponerande sätt. 

Årets e-fotbollsspelare

Olle "Ollelito" Arbin

Efter att ha fått sitt stora internationella genombrott den gångna säsongen, med en Topp-5-placering på världsrankningen och att som första svensk ha vunnit en FUT Champions Cup, har vi nöjet att meddela att vinnaren av det nyinstiftade priset som Årets eFotbollsspelare är Olle ”Ollelito” Arbin.

Årets mittfältare

Caroline Seger 

Som lagkapten fortsätter Caroline att med sin erfarenhet leda både klubb- som landslag på ett övertygande sätt. Med sin taktiska skicklighet, fina teknik och fysiska förmåga har hon ännu ett år spelat på hög internationell nivå och stått för en stark säsong som nav på Rosengård och landslagets mittfält.

Dejan Kulusevski

En unik spelartyp med kvalitet och snabbhet i både fötter och huvud i världsklass. Balansen, målskyttet och förmågan att komma ur trånga lägen med briljans. Serie A-succé där han gick från klarhet till klarhet i Parma. Därefter flytt och etablering i en av världens bästa klubb Juventus. Dejan har ett svårmatchat genombrott på allra högsta nivå bakom sig och har även hunnit med debut i både A-landslaget och Champions League som 19-20-åring.

Årets domare

Tess Olofsson

Detta annorlunda år så har denna domare fortsatt att ta ytterligare kliv på sin redan långt komna resa inom domaryrket. Målmedvetet och professionellt tar hon sig an både sina matcher samt arbetet med att ständigt utveckla sig för att bli bättre och bättre som matchledare. Hon har också under 2020 brutit ny mark när hon som första kvinna genomfört den högsta stegutbildningen inom herrfotboll och som resultat av det dömt matcher i herrarnas näst högsta serie, Superettan – detta med mycket gott resultat.

Glenn Nyberg

Glenn har en professionell inställning och en stark vilja att utvecklas i sitt uppdrag som domare. Glenn är en ambassadör för svenskt domarskap även vid sidan av planen då han är mycket aktiv i utveckling av unga domare i sin region. Förutom att lyckas bra i Sverige tar han stora steg internationellt med matcher i Nations League och Europa League.

Årets forward

Fridolina Rolfö 

Med kombinationen fart, styrka och teknik har Fridolina tagit ytterligare steg i sin utveckling och under året presterat på den allra främsta internationella scenen i världslaget Wolfsburg. Med viktiga poäng och fina insatser har hon bidragit till klubblagets stora framgångar som summeras i cup- och ligaguld samt en andraplats i Champions League.

Zlatan Ibrahimovic

Ett unikum. Ett fysiskt fenomen. En forward i yppersta världsklass. Har förutom sin egen prestation även bidragit med sitt ledarskap som har vuxit och utvecklats. Agerar ledare, nivåsättare och vägvisare för ett Milan som han har lyckats väcka till liv och tagit ut i Europa igen. I skrivande stund toppar hans Milan Serie A samtidigt som Zlatan själv leder skytteligan med tio mål på sex matcher – 39 år ung. 

Fotbollskanalens hederspris

Happy Lovesan

Hon tog sina första fotbollssteg i Stöde IF och redan där visade det sig att de skulle räcka långt. Spel i Alnös A-lag följdes av kliv upp till Sundsvall och sedan Umeå när hon fortsatte att utmana på planen. Landskamper och SM-guld följde och hon representerade Sverige i VM, OS och EM där det också blev medalj. Men det var inte bara på planen hon såg en möjlighet och visade mod. Det är 20 år sedan hon klev upp på scen och fick Diamantbollen och samtidigt passade på att ifrågasätta mediernas syn på damfotboll och efterlysa mer rättvisa. I efterhand får man konstatera att hon var före sin tid och samtidigt hjälpte till att påskynda utvecklingen.

Dessutom...

tillkännagavs att Kajsa Tornfalk får Pia-stipendiet och årets fem nytillskott i svensk fotbolls Hall of Fame tillkännagavs; Aron Hammarbäck, Conny Torstensson, Stefan Schwarz, Henrik Larsson och Hanna Ljungberg.