Link

Riksidrottsnämnden stänger av två fotbollsspelare för matchfixing

Riksidrottsnämnden, RIN, har beslutat att stänga av två spelare i Syrianska FC för att de avsiktligen har underpresterat i en av lagets matcher. Spelarna har därmed gjort sig skyldiga till brott mot matchfixingreglementet och stängs av under ca två och ett halvt år.

Avstängningarna omfattar all form av organiserad idrottsverksamhet, inkl. träning, inom samtliga idrotter. SvFF:s disciplinnämnd hade tidigare beslutat att frikänna de båda spelarna. Ett beslut som RIN nu alltså ändrat.

- Det här är ett principiellt mycket viktigt beslut som visar att det går att komma åt de individer som förstör tävlingsfotbollen genom att inge sig i matchfixing, säger förbundsjuristen Tobias Tibell som har företrätt SvFF i ärendet.

Det var den före detta tränaren i Syrianskas U19-lag, Stefan Fredriksson, som inledningsvis kontaktade SvFF och uppgav att han misstänkte att det fanns spelare som avsiktligen underpresterade i lagets matcher.

- Stefan Fredrikssons agerande har varit föredömligt och utan hans medverkan hade det här inte varit möjligt. Det visar återigen att det är av helt avgörande betydelse att den som får kännedom om misstänkt matchfixing rapporterar det till SvFF. På så sätt skapar vi goda förutsättningar för att få bukt med de här mycket allvarliga problemen, avslutar Tibell.

Läs om Riksidrottsnämndens beslut