Link

Elísabet Gunnarsdóttir fjärde Pia-stipendiaten

Elísabet Gunnarsdóttir gör i år sin elfte säsong med damallsvenska Kristianstads DFF. Imponerande och smått unika siffror i elitsammanhang i Sverige. Under lördagen erhöll hon det fjärde Pia-stipendiet i halvtidspausen av F16-landslagets match mot Tyskland i Halmstad.
- Jag känner mig väldigt stolt och ärad över att få en sådan utmärkelse, säger Elísabet Gunnarsdóttir.

Elísabet Gunnarsdóttir tog över som huvudtränare i Kristianstads DFF 2009. Under åren i Kristianstad har hon stadigt utvecklat klubben framåt vilket synts inte minst det senaste året. Förra säsongen säkrades den första allsvenska medaljen och i våras nådde laget fram till final i Svenska Cupen. När OBOS Damallsvenskan nu går in i slutskedet ligger KDFF på en fjärdeplats tätt bakom topp tre. För sitt driv och sin passion för fotbollen tilldelades Elísabet Gunnarsdóttir under eftermiddagen det fjärde Pia-stipendiet.

- Jag blev lite chockad faktiskt när jag fick beskedet. Men klart det är väldigt roligt. Jag känner mig väldigt stolt och ärad att få en sådan utmärkelse, säger Elísabet Gunnarsdóttir.

Nomineringen till Pia-stipendiet inkom från hennes klubb Kristianstads DFF. En fin gest som uppskattas av stipendiaten.

- Som tränare känner man givetvis en stor värme när man vet att personerna man jobbar med varje dag uppskattar och uppmärksammar en på det här viset. Det är jag väldigt tacksam för. Jag har jobbat i Kristianstad nu i elva säsonger och jobbat tillsammans med samma människor länge. Så det är givetvis kul och få den uppskattningen, men samtidigt är det viktigt att poängtera att det är många som gör ett bra jobb i klubben.

Som Pia-stipendiat tilldelas Elísabet Gunnarsdóttir 50 000 kr som ska användas till fotbollsrelaterade saker. Gunnarsdóttir har inte ännu helt bestämt sig hur medlen ska användas, men ger ändå en liten inblick i tankarna.

- Jag tänker så att jag har fått stipendiet för det jobb jag gjort, och jag vill hela tiden utvecklas och bli bättre i min roll. Så jag kommer garanterat att titta på hur jag kan använda det på ett sätt för att bli ännu bättre. Jag gillar att resa runt i världen och besöka andra klubbmiljöer för att hitta inspiration och utvecklas. Så det är mycket möjligt att det kan användas på ett sådant sätt för att utveckla mig själv som tränare och fotbollsmiljön i Kristianstad ännu mer.

Juryns motivering

För att erhålla Pia-stipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Elísabet Gunnarsdóttir, huvudtränare Kristianstads DFF, är modig, kunnig, nyfiken och står upp för sina åsikter. Jobbet hon gjort i Kristianstad under alla dessa år är imponerande. Elísabet har ett engagemang utöver det vanliga, ett engagemang som är viktigt inte bara för svensk damfotboll utan för svensk fotboll generellt.

Övertygelsen finns att Elísabet kommer visa framfötterna inom elitfotbollen i många år till - snart överst på pallen.

Första stipendiet gick till Moa Anderssons minnesfond i Virserum, det andra till Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år. Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, mottog det tredje Pia-stipendiet. Det fjärde stipendiet gick idag till Elísabet Gunnarsdóttir.