Spelinspektionen stoppar inte spel på Division 2 Södra Svealand

Spelinspektionen kom i dag med sitt svar på SvFF:s begäran om ett tillsvidareförbud mot att erbjuda spel på matcher i Division 2 Södra Svealand, herrar. SvFF:s begäran grundade sig på rapporter om att inte mindre än 13 olika matcher kan ha varit föremål för vadhållningsrelaterad manipulation under våren. Spelinspektionen avslog dock SvFF:s begäran.

Spelinspektionen skriver i sitt svar att det inte finns någon möjlighet att med stöd av spellagen meddela förbud eller andra åtgärder för att bekämpa manipulation av resultat inom sport. Myndigheten anger att man arbetar med att ta fram föreskrifter och att SvFF:s skrivelse kommer att tas om hand i det arbetet.

– Vi håller inte med om Spelinspektionens snäva tolkning av spellagen. Det måste vara möjligt för ansvarig myndighet att fatta snabba beslut i mer akuta lägen av detta slag. I annat fall måste detta förtydligas i lagstiftningen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I samband med att SvFF lämnade in sin begäran till Spelinspektionen tillskrev förbundet även de licenserade spelbolagen i landet med en önskan om att dessa frivilligt tills vidare skulle ställa in allt spel på matcherna i serien. Flera spelbolag – Svenska Spel, Bethard, 888 och Unibet – har också angett att de kommer att hörsamma SvFF:s begäran.

– Vi hoppas naturligtvis att alla seriösa bolag följer efter, trots Spelinspektionens negativa ställningstagande. Vi kan inte vänta på att myndigheten ska färdigställa sina föreskrifter eller att lagen ändras, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

SvFF kommer nu vidta förstärkta åtgärder för att så långt som möjligt värna integriteten i serien och förebygga manipulation under resten av säsongen. Det handlar bl.a. om ökad övervakning av matcherna i serien, men också en intensifierad bevakning av spelmarknaden för att upptäcka eventuella avvikelser.

– Vi tvingas lägga stora resurser på övervakning och andra åtgärder samtidigt som vi i dag också nås av nyheten att spelmarknaden omsätter mer och staten därmed drar in mer skattepengar än vad man räknat med. Det är inte fotbollen i sig, utan spel på fotboll, som göder matchfixingen, och då är det enda anständiga att myndigheter och spelbolag gör vad man kan för att hjälpa oss i denna kamp, avslutar Håkan Sjöstrand.

Läs mer: