Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

’’Man måste våga om man ska vinna’’

När Daleho ’’Dalla’’ Irandust var sex år satt han och hans bästa kompis i hans rum hemma i Bergsjön och bläddrade igenom en tidning som de fått med sig hem från skolan. I tidningen fick man läsa om olika idrotter. Efter antalet bläddringar föll valet på fotboll, karate hamnade på en andraplats.

-Jag har väl alltid varit intresserad av kampsport och vi båda tyckte det var lite häftigt med karate. Men vi vågade inte riktigt, så det fick bli fotboll. I slutändan tog vi nog rätt beslut, säger Irandust.

Efter en kortare period i Bergsjön flyttade familjen Irandust till Balltorp. Och det var här Dalla skulle briljera. I Balltorps FF var han den spelaren som stack ut mest. Den anrika föreningen GAIS var nyfikna på den spektakulära anfallaren och bjöd in honom till ett provspel. Detta var precis vad han ville, att få representera en av de större föreningarna i Göteborg. Dagen var kommen och Dalla kände sig redo. Men det gick inte som han hade tänkt.

-Det var tufft att bli nekad som 11-åring. Det gick fortare och spelarna var lite bättre än vad jag var van vid. Men jag var fast besluten att fortsätta min resa inom fotbollen. Jag ville ha revansch, säger Irandust.

Var du orolig att det inte skulle bli den resa du hade tänkt inom fotbollen?

- Jag var väl aldrig orolig, men såklart gick det runt lite negativa tankar i huvudet. Jag har alltid haft ett fantastiskt stöd från min mamma och pappa. Det har hjälpt mig mycket. Oavsett var jag spelat har min pappa stått vid sidlinjen. Ord kan inte beskriva hur tacksam jag är för detta.

Ett år senare skulle han få chansen till ett nytt provspel och denna gång skulle han lyckas. 2013 tog han klivet över till GAIS. Här skulle han under sitt första år konkurrera som vänsterback, vilket var främmande för honom. Dalla såg sig själv som en anfallare, men tog sig an utmaningen. Under sitt andra år fick han röra sig fritt som släpande anfallare. Och nu började han få ut sitt register. Andra klubbar började få upp ögonen för den unga teknikern, men det var bara ett lag han ville representera.
Efter tre säsonger hos ''Makrillarna'' blev Dalla värvad till BK Häcken, men som juniorspelare.

-Jag blev väldigt glad när Häcken hörde av sig och jag tvekade aldrig egentligen. GAIS erbjöd mig ett A-lagskontrakt men jag visste vilken bra fotbollsutbildning jag skulle få hos BK Häcken, trots att de inte erbjöd mig ett A-lagskontrakt. Jag tog en chansning och det gick hem, säger Irandust.

Efter en säsong i BK Häckens juniorer blev han uppflyttad till A-laget. Den 9 april 2017 gjorde Dalla sin allsvenska debut mot Djurgården, han var då 19 år gammal. För varje säsong som gått har Dalla hela tiden utvecklats och idag är han en nyckelspelare i BK Häckens 4-2-3-1 uppställning. Han spelar till höger i anfallet, och med sin snabbhet och briljanta spelförståelse är han ett huvudbry för alla försvarare i Allsvenskan. Irandust har sedan sin debut 2017 hunnit göra 100 allsvenska matcher, 20 mål och 16 assist.

Utöver stödet från din familj har du haft flertalet duktiga tränare, hur har den resan varit?

- Det var ju Peter Gerhardsson som flyttade upp mig. När jag kom till Häckens juniorer sa han ganska omgående att jag skulle spela i Allsvenskan snart. Han var väldigt bra för min utveckling. Idag låter Andreas Alm mig vara den jag är, han förstår mig och mitt sätt att spela. Det är en trygghet och glädje. En glad fotbollsspelare är en bra fotbollsspelare.

Vi går tillbaka till din uppväxt i Bergsjön och framförallt Balltorp. Det är två segregerade områden som haft sina utmaningar. Hur ser du på utvecklingen från när du växte upp?

- Det har väl blivit till det bättre generellt, men jag ser för många ungdomar som hamnar i mindre bra situationer. Jag träffar väldigt många unga tjejer och killar som har stora drömmar inom fotbollen. Men i många fall glömmer de bort skolan.

Vad säger du till dem då?

- Jag brukar alltid tala om för dem att ha samma disciplin i skolan som i den idrott de utövar. Idrottslivet kan vara kort. Men en utbildning har du hela livet. Man måste framförallt anpassa sig också. Jag är kurd från Iran, men jag är uppväxt i Sverige. Kombinationen skola och fotboll har lärt mig massor och framförallt har mina föräldrar varit ett stort stöd.

Daleho ''Dalla'' Irandust #19
Position: Offensiv mittfältare/forward
Tidigare klubbar: Balltorps FF och GAIS
Antal landskamper: 4 U19, 1 U21 och 2A

Tre väggpass

Förebild: Pappa och Kaká
Lyssnar på: Fransk och spansk musik. Rytmen är viktig!
Var är du om fem år? I någon av de större ligorna i Europa