Link

VM-brons och härligt firande i Göteborg!

Lördagen den 6 juli i Nice kommer för evigt ha en alldeles särskild plats i hjärtat hos alla svenska fotbollsälskare och förstås för alla oss inom svensk fotboll.

Laget har, precis som jag sagt otaliga tillfällen, visat sig vara som bäst när det gäller. Vi förlorade två matcher och det var mot VM-finalisterna USA och Nederländerna och vi gjorde trots dessa förluster bra prestationer även mot dessa lag. Övriga motståndare fick se sig besegrade av Sverige och såväl Kanada, Tyskland som England var högre rankade än Sverige när vi mötte dem i slutfasen av turneringen.

Svenska Fotbollförbundet har som mål att vi ska spela om och helst vinna medaljer med vårt landslag på damsidan. Vi har deltagit i åtta raka VM-slutspel och tagit medalj i fyra av dessa. Vi har hittills deltagit i samtliga OS- och EM-slutspel Trots en allt mer hårdnande konkurrens så behåller vi vår position i den absoluta världstoppen. Det är mycket bra gjort och jag har hela tiden trott att detta var möjligt, även om vissa andra experter på området tyckt att vi haft en felaktig och orimligt hög målsättning. Nu har vi facit och vi reser hem med ett mycket välförtjänt VM-brons och när vi tittar på helheten är vi sannerligen inte långt efter de ännu ädlare medaljvalörerna. Vi tycker med andra ord att det är rätt rimligt att ha medalj som målsättning för detta framgångsrika landslag, även om vi är medvetna om att marginalerna är små och att den internationella konkurrensen blir tuffare och tuffare.

Stort tack till alla spelare och ledare för era storstilade insatser. Tack till alla som på olika sätt stöttat laget inför, under och nu efter VM-slutspelet. Varmt och innerligt tack till alla föreningsledare och tränare som genom åren stöttat spelarna i sin utveckling och tack vare välfungerande föreningar på alla nivåer kan ett litet land som Sverige skapa sådana här fina idrottsprestationer. Tack också till alla nära och kära som nu i VM-tider får offra mycket men som också genom stöd till ledare och spelare gör det vi har fått uppleva möjligt.

Vi har upplevt ett fantastiskt fint stöd från regeringen genom ministerbesök på tre av matcherna. Stefan Löfven såg åttondelen mot Kanada och bronsmatchen mot England. Ylva Johansson såg semifinalen mot Nederländerna. Vår idrottsminister Amanda Lind har framfört sitt stöd från hemmaplan. Lägg därtill att Ulf Kristersson, ledare för Moderaterna, såg kvartsfinalen mot Tyskland. Regeringen och oppositionen är i denna fråga helt överens; Heja Sverige och Grattis till VM-bronset. De är också eniga i sina påtryckningar mot FIFA om ännu bättre villkor för tjejer i fotbollsvärlden. Det är bra att ett enigt Sverige står upp för våra värderingar. Det är ett bra stöd när vi driver på i dessa frågor internationellt. Det är en positiv utveckling på gång, men vi vill ju gärna att det ska gå fortare.

Det är dock angeläget att våra politiker inte bara agerar med påtryckningar mot internationella fotbollsorgan. Vi vill gärna kunna fira liknande framgångar i framtiden. Då har vi lite hemläxa att göra på hemmaplan också. Jag vill se en storsatsning på ett föreningslyft med stöd och support för den svenska föreningstraditionen med ideellt arbetande ledare. De är basen för våra framgångar. Dessutom är tillgänglighetsfrågorna oerhört viktiga. Varenda tjej och kille som vill spela fotboll måste ha en yta att spela på. Här har vi i vissa delar av landet stora utmaningar idag. Här vill vi gärna se initiativ!

VM-sommaren 2019 kunde inte fått ett bättre slut än det fina firandet som vi fick uppleva tillsammans i Göteborg. Stort tack till alla våra fans som stöttat på plats under VM, här i Göteborg idag och framför TV-apparaterna. Ni är världens bästa 12:e spelare!

Karl-Erik