Link

Bronsfinal mot England i Nice!

Vi är bland topp fyra i världen, men vill så gärna åka hem med en bronsmedalj. Det var en blytung förlust mot Nederländerna och vi var så nära en finalmatch mot USA. Det är historia och nu är det fullt fokus på eftermiddagens match mot England. Senaste besöket här i Nice slutade med en klar seger mot Thailand i gruppspelets andra match.

Det är glädjande att höra landslagsledningens vittnesbörd om den alldeles utmärkta träningen igår inför dagens match. Det lovar gott och jag kan garantera att tjejerna inte är nöjda ännu. Det är medalj som gäller! 

Detta VM har verkligen gjort avtryck som kommer att gagna fotbollens utveckling. Lysande TV-siffror, stor publiktillströmning på matcherna och det snackas om nya förebilder för killar och tjejer. Det som händer är otroligt häftigt och något banbrytande. Glädjande har också FIFA signalerat om fortsatta satsningar kopplat till kommande mästerskap.

FIFA-presidenten annonserade igår följande:

  1. Skapa ett klubblags-VM liknande det på herrsidan.
  2. Skapa en World League liknande Nations League på herrsidan. (Tveksam idé tycker jag med tanke på att det kan skada våra EM-kval i Europa. Vi har dock inte sett några detaljer ännu.)
  3. Fördubbla prispengarna i nästa VM.
  4. Öka antalet deltagande lag från 24 till 32.
  5. Fördubbla investeringarna i den internationella damfotbollen med ytterligare 500 miljoner Euro.

Utspelet vittnar om att VM varit en succé och att FIFA är beredda att satsa vidare. Det är i grunden positivt även om alla detaljer ännu inte är på plats.

I samband med kvällens match så kommer två spelare att jubilera. Stina Blackstenius gör sin 50:e landskamp och för lagkaptenen Caroline Seger blir det match nummer 200. Hittills är det bara Therese Sjögran som gjort fler, 214. Seger sällar sig nu till en liten skara som gjort över 200 landskamper.

Caroline gjorde sin landslagsdebut 9 mars 2005 mot Tyskland och har varit lagkapten sedan 2009. Hon har hittills gjort 27 A-landslagsmål, första målet mot Norge samma 2005, fyra dagar efter debuten.

Seger mot 200 matcher.

Hon har en enorm passion för det hon gör är oerhört professionell och har verkligen hjärta för fotbollen. Som fotbollsspelare vill hon alltid vara sitt allra bästa jag, hon är nästintill alltid 100-procentig. Det kräver enormt mycket av en spelare. Varje minut med sina lag ger hon av sig själv till andra. Caroline Seger, du är en sann förebild, och en självklar ledare. Stort grattis till 200 A-landskamper!

När detta skrivs är det drygt sex timmar till avspark och den sista samlingen inför matchen ska strax börja. Lunch serveras fyra timmar för kick-off och då får laget också ett kort besök av Statsminister Stefan Löfven som följer dagens match på plats i Nice. Det uppskattas mycket att Statsministern visar sitt stöd och det gick ju bra senast. Då blev det seger mot Kanada, så hoppas att Stefan Löfven bär tur med sig även vid denna sista match i VM för svensk del.

Karl-Erik