Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förbundskaptenerna om utvecklingslägret

I början av juli hölls det traditionsenliga Utvecklingslägret i Halmstad. Sveriges alla distrikt fanns på plats med spelare födda 2004. I år var även samtliga förbundskaptener på pojk- och herrsidan samlade.
– Det är en stor fördel att vi har alla förbundskaptener på plats under lägret. Det hjälper mig i mitt uppdrag att kunna se spelare, men också inspirera spelarna, säger Christofer Augustsson som är förbundskapten för det helt nya P15-landslaget födda 2004.

År 1966 anordnades det allra första Utvecklingslägret. Sedan dess har 15-åringar från hela Sverige samlats för att under en vecka få utbildning och byta erfarenheter.

– Om man tänker på att bli landslagsspelare är det viktigt att lära sig att vara tillsammans med andra spelare än de man normalt är med hemma i klubblaget och kunna prestera sitt allra bästa ändå. Utvecklingslägret är bra på det viset samtidigt som det är en härlig manifestation för fotbollen. Att fotbollen finns i hela Sverige, säger U21-förbundskaptenen Roland Nilsson.

– Det har varit jättekul att se så många duktiga fotbollsspelare samlas på ett och samma ställe. Det har varit en bra kvalitet på det vi har fått se här i Halmstad, säger U21-landslagskollegan, tillika assisterande förbundskapten Bartosz Grzelak.

I fjol inleddes arbetet ute i de olika distrikten runt om i Sverige genom distriktslagsträningar och träningsmatcher. Utvecklingslägret blir ett slags startskott på landslagsverksamheten som under hösten fortsätter med fler läger.

– Det är starten för spelarutbildningen i helhet. Efter Utvecklingslägret kommer det att byggas på med många andra läger. Det är regionala läger, landslagsläger och spelare härifrån kommer också att spela landskamper under hösten. Det är starten på vår landslagsverksamhet också, säger P02-förbundskaptenen Viktor Eriksson.

I år var dessutom samtliga förbundskaptener på pojk- och herrsidan på plats i Halmstad. Allt från P04-landslagets förbundskapten Christofer Augustsson upp till A-landslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren och Janne Andersson som anslöt senare under veckan.

– Det här korridorsnacket anser jag är oerhört viktigt. Att vi ger varandra tips och idéer, men framförallt diskutera fotboll. Det behövs göras, mycket och det har vi gjort på ett fantastiskt sätt under veckan, säger a-landslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

Förbundskaptenernas roller under veckan har varit att se och följa spelarna. Alla förbundskaptener tilldelades tre distrikt var som de skulle följa lite extra vid både träningar och matcher.

Skånes Erol Bekir ger instruktioner till sina spelare.

– Det är första gången jag är här som förbundskapten vilket är oerhört spännande att se den här sidan av det hela. Utvecklingslägret i en helt ny kostym där jag känner att man lär sig något nytt om den här veckan efter att man har varit här i 20 år, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

– Dels är det en manifestation för svensk fotboll. Alla Sveriges distrikt är representerade med spelare vilket är jätteroligt och för spelarna är det en fantastisk upplevelse. Det är också en grund för oss förbundskaptener att identifiera spelare som ska tas ut till kommande landslagsläger, säger P03-förbundskaptenen Roger Franzén.

I början av augusti tas den första truppen på 44 spelare ut till ett första landslagsläger på Bosön. Därefter spelas premiärlandskamperna mot Finland 20 och 22 augusti i Visby.

– Det är en stor fördel att vi har alla förbundskaptener på plats under lägret. Det hjälper mig i mitt uppdrag att kunna se spelare, men också inspirera spelarna med att det finns många duktiga förbundskaptener som är här och ser spelarna, säger P04-förbundskaptenen Christofer Augustsson som tidigare i år tog P02-landslaget till U17-EM.

Hur kul ska det bli att dra igång en ny resa med ett nytt landslag?
– Det ska bli jättekul, jag ser verkligen fram emot att få starta upp med en ny grupp. Det ska bli väldigt spännande att få jobba med P04-landslaget under två års tid, säger Christofer Augustsson.

Johan Velagic