Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Semifinalklart i VM och guldvinnare kan visa vägen för Sverige!

Igår eftermiddag var det dags för ett nytt bagageband igen. Framme i Lyon efter en timmas flygresa från Rennes. Känns som att det räcker med bagageband i Frankrike nu och jag hoppas att nästa gång är det vid bagagebandet på Landvetter som jag står och väntar på väskan. Vi vill helt enkelt stanna i Lyon!

Idag, tisdag, är det dags för första semifinalen i VM. USA tar sig an England här i Lyon. Samtidigt hemma i Sverige pågår Almedalsveckan och imorgon är det Idrottens Dag och jag var, precis som ifjol, preliminärbokad på många aktiviteter. 2018 var det kvartsfinal i VM och 2019 är det semifinal i VM som håller mig ifrån Gotland. Och det känns väldigt bra!

Ikväll avgörs också vem som blir Sveriges nästa motståndare efter semifinalen mot Nederländerna imorgon. Jag tror på England och att det blir en final mellan Sverige och England här i Lyon på söndag. Visst vore det otroligt häftigt!
Jag samtalade med min engelske kollega Greg Clarke, i samband med Lennart Johanssons begravning, och vi hade precis samma önskan. Idag och imorgon vet vi om våra förhoppningar slår in.

Vi har många spelare i vårt lag som vet hur det är att vara guldhjältar och som har erfarenhet av mästerskapsfinaler. Jag väljer att notera de som under min ordförandetid sedan 2012 har blivit mästare. Tänker på EM-gulden för F19 åren 2012 och 2015. Jag hade förmånen att på segerpodiet nere i Antalya i Turkiet 2012 få krama våra svettiga Europamästare från Sverige.
Vinst med 1-0 i förlängningen och Malin Diaz avgjorde genom att göra segermålet i 108:e minuten, vill jag minnas. De VM-hjältar som var med och vann 2012 var Magdalena Eriksson, Hanna Glas, Jonna Andersson, Elin Rubensson, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig och lagkaptenen Amanda Ilestedt. Du ser dem tillsammans med mig på bild från spelarhotellet i Lyon.

Foto: SvFF.

2015 vann vi guld på nytt, även då mot Spanien, denna gång med 3-1. Målskyttar var Stina Blackstenius (2) och Filippa Angeldal. I årets VM-lag återfinns, utöver Stina, Nathalie Björn och Julia Zigiotti Olme. I kvalet fram till slutspelet stod lagkaptenen Zećira Mušović i målet, men hon var förhindrad i själva mästerskapet, men bidrog ändå verkligen till att laget blev mästare.

Många Europamästare för F19 under 2012 och 2015 visar att det finns mästerskaps- och vinnarerfarenhet i gänget här i Lyon. Visst vore det härligt med ännu en ädel medalj! Om några dagar vet vi mera.

Även om vi nu har fullt fokus på VM så kan jag inte undgå att kommentera det glädjande beskedet från idag rörande spelpolitiken. Spelbolag har överträtt spellagstiftningens förbud mot att erbjuda spel på U17 och U19-matcher där majoriteten av spelarna är under 18 år och därför har Spelinspektionen i åtta olika ärenden fattat beslut om att utdöma varningar och böter till spelbolag som har erbjudit spel på U17 och U19-matcher. I sex av de ärenden är det SvFF som efter stickprovskontroller upptäckt överträdelserna och därefter anmält de ansvariga spelbolagen till Spelinspektionen.

Det är bra att Spelinspektionen visar att de ser allvarligt på den här typen av brott och förhoppningsvis tar de till ännu hårdare tag om överträdelserna fortsätter. Det finns spelobjekt som är särskilt attraktiva för matchfixare och dessa skall helt enkelt inte vara möjligt att erbjuda. Svensk fotboll tvingas lägga ner omfattande resurser för att bevaka spelmarknaden och skydda våra ungdomsmatcher från manipulation. Resurser som vi istället kunde ha använt för att utveckla och utbilda spelare, tränare, domare...

Karl-Erik