Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

En gyllene generation - gåva eller förbannelse?

Rödeby AIF P05 bröt sig ur och blev FC Rödeby. Frågan är hur en uttalad breddförening ska göra när ett av de egna lagen är extremt framgångsrikt och har högre ambitionsnivå än övriga.

I tidigare reportage (nummer 4/2018) om P05-kullen i Rödeby AIF i Blekinge väckte känslor. Den debatt som fördes via e-post och sociala medier klingade dock ut efter några dagar, men i april exploderade det återigen i Rödeby, då en förälder gick ut på Facebook och anklagade  klubbens P05-tränare för mobbning.

I stora drag har följande hänt: Laget skulle spela i en så kallad inbjudningscup med akademilag från hela landet. Fyra spelare blev sjuka strax innan och tränarna övervägde att lämna återbud. De beslutade sig dock för att åka ändå, och lånade in spelare från en samarbetsförening. Kvar hemma i Rödeby lämnades några spelare från det egna laget som inte ansågs klara av att delta i cupen. Ett beslut som har fått enorma konsekvenser. Efter diskussioner och hårda ord, både i klubben och i samhället, gick det inte längre att vara under samma tak. Rödeby AIF P05 blev FC Rödeby.

Rödeby 05 samlat på Åvallens konstgräs strax före skymningen. Foto: Karl Nordlund.

Bortsett från lämpligheten i att kalla in externa spelare före egna finns en större diskussion i denna infekterade historia: Hur ska en "breddförening" göra när ett lag är så framgångsrikt som denna P05-generation har varit och är? Hur går det med värdegrund och policy när tränare ska försöka ge alla stimulans, men där skillnaderna mellan spelarnas nivåer är stora?

Det finns inget enkelt svar på vad som är rätt eller fel. Gyllene generationer uppstår återkommande och kan vara svårare att hantera än kompislag som tränar en gång i veckan. Ofta låter föreningarna dessa gyllene årgångar hållas. Inte minst då de genererar positiv uppmärksamhet åt klubben. Stoltheten över att ha ett lag som spelar fin fotboll och utvecklar skickliga spelare, som förhoppningsvis stannar kvar länge i föreningen, är självfallet också en orsak.

Balansgången mellan att tillfredsställa dem som ligger långt fram i utvecklingen och att ge samtliga i truppen stimulans är en utmaning för alla ungdomsledare. I kölvattnet på debatten om toppning, selektering och tidig nivåindelning behöver fotbollen fundera på hur man ska hantera lag i breddföreningar där en stor del av spelarna har extremt hög ambitionsnivå. I fallet Rödeby blev det tyvärr för infekterat och en grupp fjortonåriga pojkar blev lidande när vuxenvärlden inte lyckades lösa motsättningarna. Nu har 21 av 23 pojkar (alla tillfrågades!) valt att fortsätta spela fotboll i nybildade FC Rödeby. Det är trots allt en framgång i denna olyckliga konflikt.

Juan Martinez