Link

’’Jag ramlade, jag reste mig upp och jag lärde mig’’

Det är svårt att nå hela vägen till toppen som fotbollsspelare. Bara några få spelare på hela jorden lyckas, men alla får försöka. Men det gäller att du är noggrann med allt. Rawez Lawan är idag 31 år och en nyckelspelare för Dalkurd FF i Superettan. Som 16-åring tog han steget till Malmö FF, men allt gick inte riktigt som han hade planerat.

- MFF var och är fantastiska med unga spelare, det var därför jag tog beslutet att skriva på. Men jag hade inte riktigt fått erfara utmaningar och förstod inte heller vilket hårt jobb som krävdes för att få regelbunden speltid, säger Rawez.

Han ville inte lämna MFF

2005. Rawez Lawan har som vanligt briljerat för sin moderklubb IK Kvarnby. Den stora talangen hade ögonen på sig ifrån hela landet. Valet föll på Malmö FF. Trots få minuter på fotbollsplanen fick Rawez en gedigen utbildning, med bland annat den finska stjärnan Jari Litmanen, skyttekungen Afonso Alves och tidigare landslagsspelaren Daniel Andersson som förebilder i truppen. Efter en säsong hos de 23-faldiga svenska mästarna blev han utlånad till AC Horsens i den danska högsta ligan (Superligan). Han blev ganska omgående en nyckelspelare, vilket senare resulterade i en permanent övergång. Efter tre lyckosamma säsonger i AC Horsens blev han år 2009 värvad till toppklubben FC Nordsjælland i samma liga.

Rawez berättar om att han inte hade det bästa tålamodet i MFF. I hans värld var han redo, men klubben hade en plan för honom genom en utlåning. Något han inte riktigt förstod där och då, men tiden i Danmark skulle göra honom starkare än någonsin. Och han kände sig hemma i Danmark, därav valde han att fortsätta sitt danska äventyr i ytterligare fyra år.

- Självklart var jag besviken när jag skulle lånas ut. Jag ville aldrig lämna Malmö, men jag var helt enkelt inte redo. Jag har alltid varit självlärd och hade egentligen inte stött på några utmaningar på fotbollsplanen, jag saknade ett lugn, säger Rawez.

Hade du andra utmaningar under din fotbollsuppväxt?
- Egentligen inte. Jag tror jag lät min fotboll tala för sig själv och någonstans var jag alltid väldigt bra som ung, detta underlättade min resa i början av min fotbollskarriär. Men jag ser flera spelare som har svårt med att integreras in till fotbollen idag.

Något specifikt du tänker på?
- Jag ser fortfarande föreningar som inte förnyar sitt sätt att tänka när det kommer till individer och deras bakgrund. Alla människor sitter på en historia och vi måste bli ännu bättre på att ha en dialog med våra fotbollsspelare. När jag säger ''vi'', menar jag från toppen av en förening till din lagkamrat. Fotboll och politik hör inte ihop, fotboll ska vara fylld av kärlek.

Arbetar ni med integration och jämställdhet i Dalkurd?
- Varje dag. Att jobba i förebyggande syfte inom dessa områden finns i klubbens DNA. Dalkurd grundades just på grund av detta, att ta ett samhällsansvar och att vara en arena som alla känner sig välkomna till. Jag tror detta är stark bidragande orsak till klubbens sportsliga framgångar.

Inför säsongen 2013 var det dags att komma hem, men denna gång gick flyttlasset till Östgötaporten (tidigare Idrottsparken) och IFK Norrköping. Det var också här han vann sitt första SM-guld 2015, med nuvarande förbundskaptenen för herrarna, Janne Andersson som huvudtränare.

- Jag hade en fantastisk tid i Norrköping och Janne som ledare var ovärderligt för mig. Han såg individen bakom fotbollsspelaren och motiverade mig varje dag. Jag är evigt tacksam för detta, avslutar Rawez.

Rawez Lawan dikterar Dalkurds offensiv från sin centrala mittfältsposition. Med sin erfarenhet och professionalism på och utanför fotbollsplanen är han en förebild för sina lagkamrater och för Dalkurds yngre generation.

Rawez Lawan, Dalkurd, #7

  • Position Central mittfältare
  • Övriga klubbar IK Kvarnby, Malmö FF, AC Horsens, FC Nordsjælland, IFK Norrköping
  • Meriter SM-guld med IFK Norrköping 2015

Fem väggpass

Förebild – Min storebror han är så lugn och metodisk. Conor Mcgregor, han är konsekvent i sin karaktär
Brinner för – Min familj och mina barn
Gör utanför fotbollen – Är med min familj och mina barn och går tränarutbildningar
Lyssnar på – Hip Hop
Bästa spelare du mött – Willian! Vi mötte Shaktar Donetsk med FC Nordsjælland. Han gjorde vad han ville när han ville