Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sommarhälsning 2019 till svensk fotboll

Idag är det fredagen den 19 juli och det är snart två veckor sedan våra tjejer fixade ett härligt VM-brons. Skickar idag en sommarhälsning till fotbollsrörelsen och den blir som fjolårets, d v s en VM-återblick och då framförallt på de tolv VM-bloggar som jag skrev från början av juni fram till förra veckan. Dessa VM-bloggar ligger sist i den här sommarhälsningen.

Efter VM har det varit mycket fokus på tjejernas villkor och det är bra med stort engagemang för dessa frågor. Vi sliter, tillsammans med våra nordiska kollegor, enträget på de internationella arenorna för att skapa bättre villkor. Det går åt rätt håll inom både FIFA och UEFA även om vi är otåliga och vill se snabbare förändringar. Jag känner ändå att med tanke på vad jag sett i form av upprop, anmälningar till DO och andra tankar att det är värt att ge en kommentar kring hur jag upplever situationen.

Vi inom svensk fotboll har, förstås, den största förståelse för att väldigt många vill driva på för en jämställd fotboll - det vill vi i Svenska Fotbollförbundet också.
I hela vår verksamhet fördelas de resurser vi förfogar över jämnt mellan kvinnor/flickor och pojkar/män. Vi driver en rad projekt för ökad jämställdhet inom fotbollen – bland annat initiativet plus 10 000 som har målet att få 10 000 fler kvinnor på ledarpositioner inom svensk fotboll till 2023.

Att alla ska ha samma förutsättningar att spela fotboll är en självklarhet för Svenska Fotbollförbundet.

Vad gäller våra spelaravtal för A-landslagen, damer och herrar, är dessa enligt vår åsikt rättvisa och likvärdiga. Parterna har enats om att avtalen ska omfattas av sekretess, vilket följaktligen innebär att vi inte kan kommentera innehåll och villkor mer än så.

Det är lätt att förstå intresset att vilja veta och jämföra villkor utifrån den pågående diskussionen om mäns och kvinnor skilda förutsättningar inom fotbollen. Dock finns skäl som har att göra med personlig integritet och affärsuppgörelser som gör att parterna valt att enas om sekretess.
Det är inte ovanligt att avtal som har med löner, andra ekonomiska ersättningar, anställningar eller anställningsliknande förhållanden inte redovisas öppet. Så ser det ut på de flesta håll i samhället, inte bara inom fotbollen.

Intresset att jämföra avtalen kan vi som sagt förstå, men om man inte har möjlighet att göra det ska man nog inte förutsätta att det per automatik innebär att avtalen är orättvisa.

Viktigt att komma ihåg är också att de ekonomiska resurser SvFF förfogar över måste räcka till mycket mer än bara dam- och herrlandslagspelares ersättningar – satsningar på barn och ungdomar, breddfotboll, spelar- och ledarutbildning, domare och så vidare behöver också pengar för att kunna utvecklas.

Motivationen för att dra på den blågula landslagströjan kan därför aldrig i första hand vara pengar. Att spela i landslaget är ett hedersuppdrag, inget man blir rik på. Sedan ska självfallet de ersättningar för landslagsspel som betalas ut vara rimliga och rättvisa. Vi anser att de är det och jag känner synnerligen stor tillförsikt inför den granskning som DO ska göra. Jag kan också försäkra att de svenska hjältar som tog VM-brons hade inte fått bättre ersättning i något annat nordiskt land för denna prestation!

Beach soccer!

Sommaren är härlig och det är också den tid på året som vår lillebror/lillasyster inom fotbollsfamiljen, beach soccer, har sin storhetstid. Jag fick en fin input från vår beach soccer-kung Patrik Blomström och delger er här lite aktuella tankar från denna lilla men naggande goda bollsport.

Det är inte bara fotbollsdamerna som gjort fantastiska prestationer utan även våra damer i beach soccer i Djurgården som spelat Euro Winners Cup (Champions League) och där slutade 6:a. Efter att tagit sig vidare från gruppen vann man sin åttondelsfinal och fick de slutliga vinnarna i kvartsfinal som tyvärr var ett nummer för stort för Djurgården. Det blev efter det placeringsmatcher där Djurgården vann första och fick spela om plats 5 och 6. Djurgården leder sin match med 3-0, men efter kraftig offensiv av italienska Terracina så lyckas de i sista minuten forcera fram 3-4. Lagen spelar 6 matcher på 6 dagar. Snacka om att vara fysiskt förberedda. Alla topplag i Europa värvar in de bästa spelarna för att vinna Euro Winners Cup, vilket är det största man kan vinna inom beach soccer för damer. Djurgården visar att vi står oss i eliten på damsidan och gjort så under flera år. Det var tredje året vi var representerade på damsidan i Euro Winners Cup. Tidigare under två år av Vetlanda United IF.

I helgen gick SM-slutspelet för beach soccer där herrklassen avgjordes mellan Djurgården, Saxemara, Bemannia och GAIS och för damerna Djurgården, Vetlanda United, Södersnäckorna samt Glömminge/Algutsrum. Djurgården tog en dubbel (vann både herr och dam). Vi fick se de bästa matcherna någonsin med cykelsparksmål av världsklass, i flertalet av matcherna. Semifinalen mellan Djurgården och GAIS var ett nervpiller där Djurgården kvitterade till 3-3 när det var trre sekunder kvar och vann sedan på straffar. Finalen vann man över Bemannia med 2-1.
I damfinalen visade Djurgården att den internationella erfarenheten och klassen håller i sig genom att vinna över kompisarna i Vetlanda United med 4-2 i en mycket välspelad final. Damerna visar att vi håller mycket hög klass i Beach Soccer. Ytterligare kvitto på det är att kaptenen i Vetlanda United kommer bli första spelare att åka och spela internationella matcher med italienska mästarinnorna Lady Terracina.

Det är något speciellt med beach soccer. Det är som ett jättestort kompisgäng som alltid håller ihop. Domare, spelare, ledare och publik. En känsla som alla månar om att hålla fast vid.

Om ni vill kolla på matcherna i efterhand så finns de här.

På fotbollssidan är seriespelet i full gång och vi har också spännande matcher i de europeiska cuperna att se fram emot. Tag också chansen att titta på när våra VM-hjältar drar igång seriespelet på en arena nånstans i din närhet.

Håll tillgodo och njut av en fortsatt skön sommar!

Karl-Erik