En straff mot trollen

En kub. En straff. Ett dån av hån i hörlurarna. Kampanjen ”Lägg en avgörande straffspark” väcker känslor. EFD:s Linda Wijkström menar att ett besök i kuben har öppnat ögonen på många.

Hur många vågade slå en straff samtidigt som de blev hånade?

– 1 500 har varit inne och skjutit. Trots att målet var från vägg till vägg var det faktiskt en del som missade. Många hörde inte heller domarens signal.

Hur har responsen varit?

– Intresset var större än vi trodde, även från medierna. Vi fick in många tonårskillar i kuben, vilket vi inte trodde. Det var dem vi ville nå för att sprida kunskap kring tjejers verklighet.

En enskild reaktion du tar med dig?

– Flera. Den kanske starkaste är en sextonårig kille som berättade att han nyligen hade gått förbi en plan och ropat "sopor" åt tjejer som spelade. När jag frågade varför sa han: "För att det var tjejer som spelade." När han var i kuben med hörlurarna på sig mådde han illa.

Får du själv reaktioner på att vara kvinna och verksam inom fotbollen?

– Absolut. Men det har förändrats. För femton år sedan var fördomarna stora. Då var det ofta nyp i kinden, nu är det mer ryggdunk. Men visst får jag fortfarande "har du rakat dig under armarna"-kommentarer från troll. Samtidigt är kampanjen ett tecken på att trollen jobbar i motvind. Vi gömde oss inte bakom en hashtag. Vi fanns på plats och tog debatten. Responsen visar att vi är på rätt väg.

Vilket var det långsiktiga målet med kampanjen?

– Det finns 120 000 tjejer som spelar fotboll och som har bättre förutsättningar än förr. Det är inte bara en veckas kampanj. EFD har en strategi för att tjejer ska kunna gå hela vägen. I det arbetet måste vi berätta om allt det goda arbete som görs.

Lyssna på ett vidare samtal med Linda i vår podd Magasinet Fotboll- podden

Juan Martinez