Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

''Ett kliv på fotbollsplanen är ett kliv för jämställdhet''

-Vi ska visa upp alla härliga initiativ som pågår runt om i fotbollssverige. Lyfta fram alla fantastiska tjejer och kvinnor med olika roller inom fotbollsrörelsen som förebilder för andra som vill engagera sig. Plus 10 000 är ett initiativ som handlar om både män och kvinnor, säger SvFFs HR-chef och samordnare för Plus 10 000 Mia Lerner.

Att utveckla svensk fotboll är komplext. Då man ställer frågan till föreningar; vad krävs för att er förening ska utvecklas långsiktigt med god kvalitét, är de övervägande svaren en god organisation och fler ledare/tränare/domare. I dagsläget och historiskt vittnar vi om det stora engagemang, ambition och arbete personer lägger ner i föreningsarbetet. De är dock för få som gör för mycket vilket inte är hållbart eller utvecklar svensk fotboll. Plus 10 000 är ett initiativ som passar fantastiskt bra in i just det som fotbollsrörelsen efterfrågar, att bli fler ledare/tränare/domare samt förtroendevalda. Fler kvinnor in ger fler kvinnliga förebilder vilket förändrar synen på vilka som arbetar och leder våra föreningar idag. Många och mycket bra initiativ görs redan då efterfrågan har funnits länge, dessa ska vi förstärka, dela med oss av och stötta så resultatet blir optimalt.

Plus 10 000 är ett rikstäckande initiativ för att öka andelen kvinnor som ledare och tränare inom fotbollen de närmaste 5 åren. Målet är att rekrytera minst Plus 10 000 fler tjejer och kvinnor inom i olika positioner på och utanför planen som tränare, domare, styrelse- kommittéledamöter, i ordförandepositioner och ledningsgrupper samt andra roller i klubbar och föreningar, till år 2023.

Från Svenska Fotbollförbundet är det framförallt tre individer som driver initiativet:

Mia Lerner, HR-chef SvFF och samordnare Plus 10 000
Idrottslig bakgrund som landslagsspelare i basket och 5 SM-guld med Södertälje. Även coachat och varit med i basketens damsatsning BasketQlivet. HR chef på SvFF sedan 3,5 år.

Yvonne Ekroth, Projektledare Semi-Professionell Fotboll SvFF
Idrottslärarbakgrund, NIU ansvarig instruktör för pojk/flick. Distriktsförbundskapten och spelarutbildare och tränarutbildare i Småland. Tränare för pojk/flicklag från 12–15. Damlagstränare division 1 och damallsvenskan. Förbundskapten för F15-17 i 8 år. Riksinstruktör för spelarutbildning. Koordinator för F15-U23.Teknisk observatör för Uefa. Bevakare till A-landslag EM 2009 och VM 2019. PRO utbildad. Projektledare för Semiprofessionell fotboll sedan 2 år tillbaka.

Mani Tourang, Marknadskommunikatör CSR SvFF
Före detta elitspelare som representerat AIK, IK Sirius och Bodens BK. Flertalet pojk-och juniorlandskamper för Sverige. Projektledare för ICAs dam VM-kampanj, en insamling till Svenska Fotbollförbundets initiativ Alla är olika - olika är bra. Där pengarna går oavkortat till satsningar inom flickfotboll med fokus på ett mer jämställt föreningsliv. Marknadskommunikatör CSR på SvFF sedan 1,5 år tillbaka.

-Jag är övertygad om att det kommer att ge många positiva sidoeffekter när vi får fler kvinnor in i föreningarna. När vi når målet kommer fotbollsrörelsen att ha ett bredare kontaktnät vilket gör att ledarförsörjningen kommer att bli bättre. Kulturen kommer att förändras då sammansättningen blir mer heterogen vilket gör att fler känner sig välkomna in i svensk fotboll, avslutar Yvonne Ekroth, Projektledare Semi-Professionell Fotboll SvFF.