Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

’’Fotboll ska vara frihet och glädje’’

För 19 år sedan flyttade hans pappa till Sverige från Bakau i Gambia för att studera till läkare. Kebba var då 13 år gammal. Familjen slog sig ned i Borlänge och det var här hans resa inom svensk fotboll skulle ta fart. Men att han en dag skulle spela i Allsvenskan trodde han inte på. Han ville bara spela sin fotboll och bli så bra som möjligt. Idag är han en försvarsgeneral i allsvenska IK Sirius. Möt Kebba Ceesay 32 år.

 

Det spelar ingen roll att jag lever på min fotboll just nu. Jag hade ändå gjort mitt yttersta för att hjälpa de som har det mindre bra.

Kebba Ceesay

 

Kebba fostrades i IK Brage och var en nyckelspelare när laget låg i division två. Det var här som han också fick sitt genombrott som seniorspelare. Flertalet allsvenska klubbar följde den unga Kebba. Man var framförallt imponerad av hans följsamma och tuffa försvarsspel, trots att han endast var 18 år.

Det var just hans intelligenta försvarsspel som tog honom till Allsvenskan och Djurgårdens IF. Hans debut, i Djurgården samt Allsvenskan, kom 2007, endast 19 år gammal, i derbyt mot Hammarby IF. Matchen, som spelades på Råsundastadion, med hemmaplan för DIF, vanns med 1–0. Ceesay spelade hela matchen som högerback. Efter ca 120 matcher i den blårandiga tröjan var det dags för en utlandssejour. 2012 skrev Kebba Ceesay på för Lech Poznań i den polska högsta ligan.

- Under min uppväxt så var jag inte den mest talangfulla spelaren, men jag hade en stor vilja att utvecklas. Jag spelade efter mina styrkor och fortsatte att utveckla dem. Det var just min inställning till träning som tog mig till Allsvenskan och till Polen, säger Kebba.

Efter fyra år, 55 matcher och en ligatitel var det dags att komma hem till Sverige. Med sig i bagaget hade han också ett nytt språk.

- För mig var det en självklarhet att jag skulle lära mig att tala polska. Jag välkomnas till ett nytt land och en ny kultur, det handlar om att ge tillbaka och att vara en del av en grupp människor, säger Kebba.

Att ge tillbaka är något han lägger ned en stor tid på. En gång per år besöker han hemlandet Gambia och förser unga tjejer och killar med kläder och skor genom insamlingar. Han ser även till att flera ungdomar får chansen att gå i skolan i Bakau. Detta är något som Kebba brinner för. Han poängterar värdet i att vara en förebild för den yngre generationen.

- Det spelar ingen roll att jag lever på min fotboll just nu. Jag hade ändå gjort mitt yttersta för att hjälpa de som har det mindre bra. Självklart så underlättar det för mig att hjälpa till när jag själv är där jag är idag. Jag hade en bra uppväxt hemma i Gambia, samtidigt som jag också fick se fattigdom. Att jag såg detta som ung har givit mig ett helt annat perspektiv på livet. Man kan läsa och lyssna på nyheterna om vad som sker i världen. Men att se det med egna ögon är något helt annat, säger Kebba.

Vad tycker du om förutsättningarna vi har idag för våra unga tjejer och killar inom fotbollen?
- Jag tycker förutsättningarna är bra. Men vi ser fortfarande orättvisor gentemot tjejer som spelar fotboll. Vi är på god väg, men det är fortfarande en bit kvar. Vi behöver också få fram fler ledare som inte bara ser fotbollsspelaren på planen.

Hur menar du då?
- Jag kan känna att vi är lite för försiktiga i Sverige när det dyker upp något ''oväntat''. Min uppfattning är att man har en bild av en folkgrupp, och detta medför vissa fördomar. Som ledare behöver du vara ''open minded''. I slutet av dagen gäller det att mötas, som spelare och ledare.

Var fotbollen en bra väg in i det svenska samhället för dig?
- Ja. Jag kände mig aldrig ensam. Det kanske hade varit annorlunda om jag kommit hit nu. Det är enklare när man är ung, då går det fort att lära sig språket.

Kebba Ceesay, Sirius, #4

  • Position Försvarare
  • Moderklubb IK Brage
  • Övriga klubbar Djurgården, Vasalund (lån från Djurgården), Lech Poznań , Dalkurd
  • Landskamper 2 U21 Sverige och 10A Gambia

Fyra väggpass

Förebild – Liliam Thuram
Brinner för – Min familj och att hjälpa de som har det mindre bra
Lyssnar på – Reggae och Afrobeats
Bästa anfallaren i Allsvenskan – Dött lopp mellan Nikola Djurdjic och Markus Rosenberg