Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

VM-blogg nr 2

Blixtar och dunder för de svenska tjejerna i VM-upptakten!

VM-premiären för vårt blågula landslag är över. Skönt! Och det blev en viktig trepoängare mot ett Chile som försvarade sig riktigt bra och med en väldigt duktig keeper som deras bästa spelare.

Efter drygt 70 minuters spel visade sig vädret i Rennes från den sida som vi vant oss vid, det började regna och dessutom ett par kraftiga åskknallar. Detta gjorde att det mexikanska domarteamet valde att tillfälligt avbryta matchen. När den kom igång var det på en genomblöt plan och detta är något vi känner igen från VM-kvalet. Peter Gerhardssons tid har förknippats med många matcher i hällande regn på blytunga planer. Skulle detta avbrott gynna oss eller skulle Chile dra nytta av att orka försvara sig när man nu fått vila ytterligare en gång? Frågorna var många, men svaren kom så småningom.

Innan domaren blåste av efter fem tilläggsminuter hade såväl Kosovare Asllani som Madelen Janogy gjort var sitt mål och slutresultatet blev 2-0 till Sverige. Sååå skönt och välförtjänt.

Det är något extra med slutspel och ett VM är speciellt. Mer av allt och därmed kanske också en del premiärnerver, inte alls konstigt i så fall. Nu är premiären över och nu laddar vi för match mot Thailand på söndag. Sedan väntar gruppfinal mot USA torsdagen den 20 juni.

Nu är laget strax framme i Nice och där väntar solsken och värme i kontrast till det vi upplevde i Rennes. Nu är emellertid risken stor att Gerhardsson och hans gäng tar med sig vädret från Rennes och att det blir regn här också. I så fall kanske det är ett gott omen inför matchen mot Thailand. Ett Thailand som blev förödmjukat av USA som vann med hela 13-0 i deras möte igår.

Idag samlas också representanter för svensk fotboll i Nice för den årliga ordförandekonferensen. Distrikten, elitklubbarnas intresseorganisationer, ledningen på fotbollskontoret i Solna, Ettanfotboll och förbundsstyrelsen samlas för framtidsdiskussioner om olika angelägna frågor. Jag återkommer med lite reflektioner när vi sparkat igång årets konferens.

Senare ikväll kommer jag, inbjuden av min franske kollega, att titta på VM-matchen mellan Frankrike och Norge. Den spelas här i Nice och det är helt utsålt. Trots inbjudan håller jag naturligtvis tummarna för Martin Sjögren och hans norska tjejer. Det är ett riktigt tungviktarmöte som väntar. Häftigt!

Nöjd och glad över tre svenska poäng. En härlig start på årets VM-äventyr!

Karl-Erik