Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Johansson: ”Vi måste ta tag i spelarnas fysiska status”

Spelarna har blivit snabbare och har bättre spelförståelse. Men behöver bli starkare.
– Start och stopp, sprinta, hoppa, tackla, vi måste ta tag i spelarnas fysiska status. När vi mötte England och Italien senast märktes en väldigt stor skillnad i spelarnas fysiska styrkor, säger Anders Johansson, förbundskapten för flickor 18-19.

Anders Johansson har en stabil bakgrund som spelarutvecklare med erfarenhet från både dam- och herrallsvenskan. Han har jobbat i Djurgårdens IF och Malmö FF, Älvsjö och Vittsjö, scoutat för seniorlandslaget under mästerskap och var under en period engagerad i Calle Barrlings uppdrag med ungdomslandslagen.
Han är sedan ett och ett halvt år svensk förbundskapten och ser att de unga spelarna blivit snabbare – och klokare.

– Det finns vissa saker jag tycker vi blivit bättre på. Spelarna på ungdomssidan spelar lite snabbare. Jag tycker också att deras förståelse för spelet när de står bredvid planen är mycket bättre, de har en helt annan utbildning, säger han.

Däremot har han upptäckt luckor i spelförståelsen när spelarna väl står på planen.

– Skulle nog säga att den är lite sämre, överföringen hänger inte ihop. De pratar väldigt klokt om fotboll men innanför linjerna får de inte ihop det riktigt.

Han tror förklaringen ligger i att spelarna spelar för få matcher. Speluppfattning och förståelsen för spelet kommer genom att spela tävlingslika matcher säger han:

– I den kull jag har haft nu är det tydligt att de spelat för få matcher.

Hur påverkar det här din metodik när du ska utbilda spelarna?
– Det handlar väldigt mycket om att vi måste träna mycket mer på det vi pratar om. Vi behöver inte prata så mycket, de har redan en förståelse för spelet och tiden är knapp. Ibland har vi bara två träningar inför en match, säger han.

Elitföreningen Damfotboll (EFD) har en viktig roll i att hjälpa klubbarna driva spelarnas utveckling. Sedan några år tillbaka finns en certifieringsmodell inom damfotbollen som kan stötta klubbarna i att få koll på sin verksamhet och hitta utvecklingspotentialer.

– Välutbildade tränare är en viktig del i spelarnas utveckling framförallt i unga år, mellan 8 och 12 år, som är den viktigaste inlärningsperioden. Där behöver vi lägga mycket kraft, det handlar inte om selektering utan om att ge dem bra tränare.

På banan finns sällan tid att ställa frågor, med rutin kommer intuition, genom misslyckanden kommer erfarenheten att ta rätt beslut i högt tempo. Pusselbitarna i spelarbygget är fler än att hitta rätt nivå på laget de spelar i, spelarna behöver spela på rätt plats också.

– I många fall kanske de inte spelar på samma position i sin klubb som med oss i landslaget eftersom klubbarnas trupper i många fall är relativt små.

 

– I den kull jag har haft nu är det tydligt att de spelat för få matcher.

Anders Johansson

 

Att ta steget från teori till handling görs bäst genom övning och ännu mer övning. Spelarna har kunskapen – tiden förbundskaptenerna lägger i teorisalen minskar ju fler samlingar de har, men bristen på tävlingsmatcher blir tydlig i de skarpa internationella matcherna.
Han tror glappet börjar redan på hemmaplan, ute i klubbarna:

– I landslaget hamnar de i situationer som de sällan blir utsatta för i sin förening. Spelarna kan vara lite för bra för F19-serien men tar inte plats i elitklubbarnas a-lag och får därför inte kontinuerlig matchning mot hårt motstånd, säger han.

Skulle du vilja ha en ligacup likt den som finns på pojksidan?
– Ligacupen har varit bra för att ge killarna fler matcher och jag tror vi på damsidan måste ditåt också, vi måste hitta på något som stimulerar fler matcher. Men hur det ska gå till har jag inget bra svar på.

Vad gör du för att skapa en elithärdande miljö i dina träningar?
– Som förbundskapten kan jag bara utsätta dem så mycket som möjligt för det jag tror kommer hända på deras position. Ge dem träning i deras positioner, ge dem principer att förhålla sig till utan att krångla till det. Att vara tydlig med vårt spelsätt.

Landslaget och klubbarna erbjuder skilda miljöer och förutsättningar i spelarnas utvecklingsresa. Båda har samma mål och arbetar i grunden utifrån samma vision. Samarbetet mellan blågult och klubbmärke är viktigt för att sätta spelaren i fokus.

– Efter varje samling återkopplar jag till spelarens tränare där jag utifrån ett internationellt perspektiv beskriver vad spelaren behöver jobba med och vad hon är jätteduktig på.

Han vill också visa tränarna en större bild av internationell damfotbolls standard och vilka utmaningar det ställer på svensk spelarutbildning. Perspektiv är alltid viktigt för att få koll på sin egen position i relation till omvärlden.

– Det är ju klubbarna som utbildar spelarna, vi lånar dem till samlingar och matcher. Allt jag kan göra är att återkoppla och göra dem medvetna om vad som händer internationellt, säger Anders Johansson.