Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

CSR-priset UEFA Foundation for children tilldelas Eskilstuna United DFF

Som första svenska förening har Eskilstuna United DFF:s samhällsplattform Hjärta United prisats av UEFA och får 486 000 kronor för sitt arbete. Projektet prisas bland annat för Ronjabollen där man använder fotboll som integrationsverktyg för att få tjejer att spela och i projektet Work United jobbar man för att få ut långtidsarbetslösa i arbetslivet.

Ronjabollen startades i Hjärta United under vårterminen 2018 på Årbyskolan och Ärstaskolan i Eskilstuna. Projektledare för Ronjabollen och Work United är Sandi Sharro Haddad, hon är f.d. United-spelare med en bakgrund från Syrien är den perfekta förebilden får många av tjejerna i Ronjabollen. I Hjärta United är fokus på att tackla tre tuffa  samhällsutmaningar i Eskilstuna kommun, vilket är arbetslöshet (Work United), ensamhet bland äldre (Care United på seniorboenden) samt integration och bekämpa hedersförtryck (Ronjabollen). 

- Detta är oerhört stort erkännande att sätta Eskilstuna United och vårt samhällsprojekt Hjärta United på den europeiska fotbollskartan genom UEFA Foundation for Children. Ett värdefullt kvitto och framförallt en fantastisk certifiering att vi verkligen gör rätt saker och ligger helt rätt i tiden. De som möjliggör detta är våra fantastiska fotbollsspelare som för tre år sedan kände att deras ledarskapsegenskaper även kunde appliceras ute i samhället i olika sociala verksamheter. Genom nationalsporten fotboll som verktyg kan vi nå positiva samhällsförändringar, säger CSR- och hållbarhetsansvarige Emre Gürler.

- Hjärta United har under flera år arbetat målmedvetet för att säkerställa sina mål för en mer inkluderande fotboll. Arbetet som de gör handlar inte bara om fotboll, det är mycket mer än så. De tar ett tydligt samhällsansvar som går i linje med SvFFs värdegrund. Vi är oerhört tacksamma för det arbetet som de gör varje dag, säger Sevana Ghadimi, CSR-ansvarig på SvFF.

Eskilstuna United arbetar för en mer jämställd idrott och sponsring. Hjärta United som är föreningens samhällsplattform, vill ge individer bättre förutsättningar för att spela fotboll på elitnivå och samtidigt göra goda saker i samhället.