Link

Handfast förändring

Avsiktligt eller inte? Det behöver vi inte diskutera i fortsättningen. En ny handsregel träder i kraft i sommar.

Det internationella regelorganet IFAB beslutade tidigare i våras att införa en ny handsregel. Från och med den 1 juni kommer domaren att blåsa av om en spelare får bollen på handen, oavsett om det sker avsiktligt eller oavsiktligt.

– Tidigare kunde man enligt regelboken få bollen på handen och på så sätt få en fördel, om det bedömdes som att det skedde oavsiktligt. Grunden i regeln var avsikt. Nu spelar det ingen roll, säger Jan Berg, ledamot i Svenska Fotbollförbundets domarkommitté med särskilt ansvar för tolkning av regler.

– Mest fokus ligger på att bedömningen ska bli tuffare vid mål eller målchanser som skapas av anfallande lag med handen.

Jan Berg är positiv till regeländringen och förutspår att den kommer att skapa större tydlighet.

– Det blir enklare för domare, spelare och publik. Sannolikt blir det fler handsavblåsningar, men det kommer att vara lättare att förstå varför, eftersom det syns så tydligt om bollen tog på handen eller inte.

Trots att regeländringen träder i kraft först nu i sommar har den redan börjat tillämpas, enligt Jan Berg. Bland annat i Allsvenskan.

– De senaste åren har man kunnat se hur den nya regeln har smugit sig in i tolkningarna. Det har gjort att den regeltext som har gällt för hands inte riktigt har stämt med hur man har tolkat och dömt ute på plan. Nu har man fått en officiell regel som bättre stämmer överens med den generella acceptansen för vad som faktiskt bör bli en handsavblåsning.

– Ett tydligt exempel är att det numera alltid blir avblåsning om det anfallande laget skapar en målchans eller gör mål med handen. Men nu finns alltså en formell regel som stöttar bedömningen.

Hands eller inte?

Situation 1
Du spelar mittback och slänger dig för att täcka ett skott. På väg ner tar bollen på den hand/arm som du använder för att ta emot dig. Är det hands eller inte?

Jan Berg: Det här är inte hands, då armen inte anses göra dig onaturligt större. Men om skottet tar i den andra armen, som du flaxar med i luften, blåser domaren av. En hand eller arm utanför kroppen, som gör dig onaturligt större, resulterar i avblåsning.

Situation 2

Du försvarar dig utanför straffområdet mot en teknisk Neymartyp. Han chippar upp bollen på din utsträckta hand för att få en frispark i bra läge. Är det hands eller inte?

Jan Berg: Här blir det frispark. Men då krävs det att dina armar är utanför kroppen eftersom det gör dig onaturligt större. Detta kan förstås utnyttjas, även om det kräver väldig precision. Så länge dina armar hålls intill kroppen räknas det inte som att du har blivit onaturligt större, och då blåser inte domaren.

Situation 3

Du har armen intill eller bakom kroppen, men när motståndaren skjuter vrider du kroppen och täcker med sidan. Då tar bollen på handen. Är det hands eller inte?

Jan Berg: Om armen är nära kroppen är det inget regelbrott, men om armen sträcks ut från kroppen så att du blir onaturligt större resulterar det i frispark, eller straffspark om det sker i eget straffområde.

Den här texten är hämtad ur Magasinet Fotboll #2 2019.

Mohamed Yussuf