Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

"Jag har världens bästa extrajobb"

Adela Krakonja är ensam tjej bland cirka hundra domare i Jönköping. Hon tror att många tjejer missar att det finns flera sätt att hålla sig kvar inom fotbollen.

Artikeln hämtad från Magasinet Fotboll #2 2019 Foto: Robin Pagmar/Mediaspjuth

Hur är det att vara domare?
– Det är världens bästa extrajobb. Jag hoppas att fler tjejer i Jönköping kan satsa på att bli domare.

Jag tror att fler tjejer behöver bli påminda om att man kan fortsätta inom sporten även om man skadar sig eller slutar.

Adela Krakonja

Hur blev du domare?

– Jag kom in i domarklubben i samband med att mitt lag lades ner. Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag brukar säga att jag både får betalt och bättrar på min kondition samtidigt som jag får titta på fotboll. För mig som fotbollstokig är det fantastiskt.

Du pluggar till lärare, finns det paralleller till att döma?
– Det finns många likheter i rollen som ledare. Som domare leder jag matchen och måste våga markera och använda rösten på rätt sätt. Det kommer jag att ha nytta av i arbets­livet och mötet med mina elever.

Hur är det att vara ensam tjej i domarklubben?
– Vi har varit fler tjejer tidigare och det har jag uppskattat. Vi har haft en nära kontakt, kunnat samtala om hur det är och hur det går genom att titta och lära av varandra. Det kan jag sakna nu när jag är ensam tjej.

Varför skulle man kunna lockas att bli domare?
– Det är en riktigt bra chans att stanna kvar inom sporten. Mitt lag lades ner, men för mig var det en självklarhet att på något sätt fortsätta med fotboll. Det tycker jag är så härligt. Jag har blivit kvar inom fot­bollen, fast på ett annat spår, och håller mig fortfarande aktiv.

Och hur lockar man tjejerna?
– Jag tror att fler tjejer behöver bli påminda om att man kan fortsätta inom sporten även om man skadar sig eller slutar spela. Det behövs alltid domare och ledare. Som det är nu är vi alldeles för få tjejer.