Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Andersson: ”Bra spelarutbildning är helt avgörande”

Träningsprogram, processer och projekt må vara bra. Men saknas huvudsaken händer inte mycket.
– Det viktigaste är spelarens inställning och att våga tro på sig själv. Allt startar med den mentala bilden du har av dig själv, säger Patrik Andersson.

Bilden: Patrik Andersson är sedan en tid strategiskt ansvarig för fotbollsutvecklingsfrågor i EFD:s styrelse.

Damfotbollsvärlden växer och i och med det hårdnar konkurrensen. Damallsvenskan är jämnare i toppen än ligorna ute i Europa, men Italien, Frankrike, England och Tyskland har penningstarka klubbar som lockar med helt andra löner och villkor än många av de svenska klubbarna.

– Under de senaste åren har allt fler utländska klubbar börjat utmana oss om de bästa spelarna, säger Patrik Andersson.

Patrik Andersson är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare. Svensk mästare, tysk mästare, Champion League-mästare, VM-brons, dubbel guldbollvinnare och 2011 uttagen i världslaget.
"En man värd att lyssna på", tänkte Elitfotboll Dam (EFD) och bjöd in honom i styrelsen som strategiskt ansvarig för fotbollsutvecklingsfrågor.

Varför tog du jobbet?
– Jag har engagerat mig mycket i fotbollen sedan jag slutade som aktiv men aldrig i någon operativ roll. Jag har nått mina mål och drömmar som spelare och jag brinner för att bidra med min erfarenhet.

Patrik jobbar i dag med FC Barcelonas ungdomscamper och han har haft förtroendeuppdrag för FIFA, Uefa och Svenska Fotbollförbundet samt suttit i LdB Malmös styrelse. Som goodwillambassadör under VM 2011 och fotbollsambassadör för EM 2013 kom han damfotbollen nära.

– EFD är inne på en spännande resa. Det kändes naturligt att tacka ja till möjligheten att vara en del i arbetet att optimera förutsättningar för klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan och att få representera dem gentemot intressenterna. Vi kan vara vägledande och stöttande i klubbarnas verksamhet, oavsett deras förutsättningar, säger han.

Använd svensk damfotboll som måttstock på sig själv, hur låter det?
– Svensk fotboll har levt genom laget före jaget, en god organisation där alla vet sina roller. Men det defensiva spelet har utvecklats så det krävs en helt annan offensiv i dag, det krävs egenskaper som kan dyrka upp lag som spelar tight, säger han och fortsätter:

– Det gäller att stimulera de kreativa spelarna, det är viktigt att ledarna bejakar de här kvaliteterna i ung ålder hos tjejerna.

Bra spelarutbildning från början är helt avgörande för en spelares möjligheter att utvecklas på rätt sätt menar Patrik.

– Vi har så många talangfulla unga tjejer i det här landet men saknar tillräckligt med välutbildade ledare som kan ta hand om dem, säger han.

För att lyckas behövs talang och bra individuella förutsättningar. Fysik och taktiskt kunnande går att tillföra i senare ålder, medan de grundläggande fotbollskvaliteterna är svårare att lära in.

– Har du inte med dig vissa kvaliteter när du är 18 år kommer du aldrig få dem, hur mycket du än tränar. Vissa färdigheter kan nötas in, men när det handlar om elit i seniorverksamhet gäller det att vinna matcher och då är selekteringen stenhård och klubbarnas tålamod ganska kort.

Upplever du att det är lika hög status att vara tränare för klubbens ungdomslag som för elitlaget?
– Det är ett viktigt jobb och ett jättestort ansvar och förtroende att utbilda barn och ungdomar. En tränares pedagogiska styrkor och kompetenser fungerar bäst på olika nivåer, det är ingen enkel ekvation att få ihop en miljö där tränarens bästa sidor möter spelarnas kompetensnivå.

Patrik Andersson tycker Svenska Fotbollförbundet blivit mer lyhört och mycket bättre på att slussa in före detta spelare i en framgångsrik utbildningsmodell.

– Det har inneburit att vi i dag har fler välutbildade och certifierade tränare ute i klubbar, distrikt och idrottsgymnasier. En före detta elitspelare blir inte självklart en bra tränare, men kan vi på ett smidigt sätt få in dem i verksamheten och ge dem förutsättningar och möjliggöra en väg framåt i klubbarna är mycket vunnet tror jag.

Det finns ett sug och ökat intresse runt svensk damfotboll. EFD har ökat intäkterna med 163 procent det senaste året och bland annat skrivit avtal med OBOS, nya tv-avtal med C More och SVT.
Han är kritisk till lönenivån i herrallsvenskan och agenternas arvoden.

– Det behövs skapas förutsättningar mer jämlikt. För mig är det självklart att tjejer och killar ska ha samma förutsättningar. Men det blir svårt när vi börjar prata löner och bonusar där marknaden skapar förutsättningar för produkten, jag skulle önska att frågan kan lyftas för att skapa en samsyn inom damfotbollen så vi kan prata med en röst.

Sverige måste bli bättre på att få fram egna produkter som har de kvaliteter som krävs av en elitspelare när de är 18-19 år, menar Patrik Andersson. På bilden är han själv, som 17-åring, i aktion i pojklandskamp mot Polen i juni 1989.

Vad brådskar mest för att ta svensk damfotboll framåt?
– Sverige måste bli bättre på att få fram egna produkter som har de kvaliteter som krävs av en elitspelare när de är 18-19 år. De behöver ha en bred fotbollskunskap som gör dem kompletta och rustade för vilken miljö de än hamnar i. Spelare behöver utmanas och matchas på rätt sätt för att nå den gemensamma målbilden. Klubbar som rekryterar spelare från utlandet har ett stort ansvar mot individen i ett bredare sammanhang än bara det fotbollsmässiga. Samtidigt är det viktigt att de har kvaliteter som tydligt lyfter nivån på laget och ligan, för att inte stå i vägen för våra egna talanger, säger Patrik.

Vilka är de största utmaningarna?
– Klubbarna behöver bygga en bra organisation med erfarna välutbildade ledare som vet vad som krävs för att utbilda kompletta spelare. Tydlighet är viktigt, att klubben kan definiera sina sportsliga målbilder likväl som att ha en plan för en stark och hållbar ekonomi.

Arbetet börjar redan i styrelserummet, menar Andersson:
– Där behövs en bred expertis, en styrelse måste tillföra värden och kompetens för att administrera en förening nästan som ett företag. Men det måste också finnas en sportslig feeling, en förståelse för vad som händer med sporten, den där bryggan är viktig.

Han ryggar för klubbar som arbetar med projekt:
– Jag blir trött av att höra det. Man kan inte ha treårsprojekt, är en seniorspelare inte framgångsrik i ett elitlag efter ett år blir den spelaren inte kvar i klubben, kravbilden är hård. Inom elitfotbollen finns inte tid för projekt, det är resultaten som räknas. Det är skillnad i ungdoms- och breddverksamhet där klubben behöver erbjuda en så stor verktygslåda som möjligt.

Vill du få in en tydligare konkurrens- och vinnarmentalitet hos ledare och spelare?
– Vi har valt att ha ligor under ett elitparaply och då måste klubbarna bedriva elitverksamhet. Självfallet har föreningen ett stort ansvar att välkomna alla, men frågan är hur mycket bredd en elitklubb ska ha, säger han och funderar på om samarbeten där mindre lokala klubbar står för bredden är en gångbar modell.

PATRIKS TIPS

Tips till en ung spelare som vill bli bra i fotboll:

– Den mentala delen, lita på dig själv och dina färdigheter.
– Folk pratar om att ha kul och...ja, det är viktigt men samtidigt måste man jobba hårt och göra saker med kvalitet.
– Håll på med många olika idrotter. Det ger en allsidig träning, en möjlighet att utvecklas bättre, du löper mindre risk att skada dig och blir mer motiverad att fortsätta träna.

Roger Björkman