Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Nordin Gerzic om engagemanget utanför fotbollen

Han är engagerad och frispråkig, det är delvis det som gör honom till en publikfavorit på Behrn Arena. Inför lagets 50:e säsong i allsvenskan bär han bindeln för den klubb som han hyser en stor respekt och kärlek för. Möt Örebro SKs karismatiske lagkapten Nordin Gerzic.

– Jag ser mig som en ledare på planen och min roll som lagkapten kanske är lite annorlunda. Självklart pratar jag fotboll med spelarna, men det viktigaste för mig är människan bakom fotbollsspelaren. Jag tycker att alla ska få vara sig själva och jag pratar med alla på samma sätt, säger Nordin Gerzic.

Nordin Gerzic kom till Sverige med sin familj från Bosnien & Hercegovina 1994, han var då elva år. Hans väg inom fotbollen har varit tuff men samtidigt lärorik, en livserfarenhet som han sprider vidare till den yngre generationen. Förutom att han idag en är allsvensk fotbollsspelare, träffar han unga tjejer och killar i segregerade områden i Örebro i stort sett varje dag. Ordet respekt är något som han trycker på en hel del och det är just respekt som är en grundläggande del av idrotten. I aktion i teori, träning eller match kommer närvaron eller frånvaron av respekt påverka utvecklingen av situationen eller händelsen.

Respekten är något som Nordin fick tacklas med i en tidig ålder. Uppflyttad till Örebros A-lag som 17-åring var något som han var väldigt stolt över men samtidigt en punkt i hans liv som han känner en frustration över när han pratar om det. Ganska omgående kände han att det var en fientlig miljö.
– Jag var arg när jag kom ned till träningarna, det var väldigt jobbigt. Jag hade alltid förknippat fotbollen med glädje. Det var min scen, min frizon, men jag kände mig ganska utelämnad i den omgivningen, säger Gerzic.

Hur tacklade du situationen som uppstod?

– Det var mycket som gick runt i huvudet på mig. Jag var i en destruktiv miljö och ville inte ens vara på plats. Någonstans kände jag att det här är inte jag. Jag har alltid varit en känslomänniska och valde att bryta mitt kontrakt samma år som jag blev uppflyttad till A-laget. Det var ett svårt beslut, men det gjorde mig starkare och någonstans visade jag genom hårt jobb med mig själv som person och på plan att jag kunde komma tillbaka några år senare.

Bara för att han hade slutat spela klubbfotboll hindrade det inte honom från att spela med sina vänner, stegvis började han finna glädjen till fotbollen igen. Tre år senare ringer Rynninge IK som spelade i dåvarande division två. Nordin hade flera vänner i laget och han ville ge det en chans, men denna gång med en ledare som utmanande han på alla plan.
– Alexander Axén var och är en fantastisk ledare. Han utmanade mig fysiskt och mentalt varje dag. Tror inte det gick en träning utan att vi bråkade, men han gav aldrig upp på mig. Fyra år senare gick jag tillbaka till Örebro och denna gång med ''Alec'' som tränare. Men det var i Rynninge IK min syn på människan förändrades, just på grund av min tränare och mina lagkamrater, säger Gerzic.

Vi har kommit en bra bit, men vi har fortfarande mycket som vi kan göra bättre. Hur ser du på framtiden för våra unga tjejer och killar som är aktiva inom fotbollen idag?

Det är extremt svårt att bli elitspelare idag. Du bestämmer själv vilken väg du vill gå, och hur långt du ska gå. Men med de förutsättningar vi har i Sverige idag ser jag en ljus framtid, men vi måste skapa samma förutsättningar för våra tjejer också. Likväl som spelarna måste arbeta hårt för att nå sina mål, måste våra ledare också bli bättre på att hantera individer från olika bakgrunder.

Demokrati, jämställdhet och integration är väldigt komplexa frågor. Hur arbetar ni med dessa frågor i Örebro SK?

– Vi har tagit stora kliv, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Vår tränare Axel Kjäll är fantastisk med människor, han anpassar sig, lyssnar och får oss att arbeta ihop, samtidigt som han låter individerna ta plats. Viktigt är att man tillsammans bygger en värdegrund som alla förstår, och det har vi gjort.

Nordin fortsätter

– Jag tycker inte fotboll och politik hör ihop. Fotboll ska vara fotboll, den glädje vår idrott står för ska inte vara påverkad av politik. Jag ser flera projekt som görs i segregerade områden och det mynnar ut i att man ''släcker bränder''. Förstå mig rätt, företag och exempelvis idrottsföreningar som arbetar i olika projektformer i stadsdelar som har de mindre bra, är bra i sig. Men jag saknar en långsiktighet. Och någonstans skulle jag vilja se att man vänder på det också. Varför kan man inte arbeta med att öka kunskapen i de stadsdelar som redan har det bra?

Namn: Nordin Gerzic
Ålder: 35 år
Nuvarande klubb: Örebro SK
Moderklubb: IK City
Tidigare klubbar: IK City, Rynninge IK och IFK Göteborg
Landskamper: 3A

Tre snabba

Förebild: Min mamma, en stark individ som alltid sett till att vi barn har det bra oavsett vilka utmaningar hon själv hade
Brinner för: Allas lika värde
Lyssnar på: Ljudböcker och poddar, främst om samhället

Alla är olika, olika är bra – senaste