Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

’’Vi måste fortsätta tro och arbeta hårt för att nå våra mål’’

Hon kom till KIF Örebro inför säsongen 2018. Med hennes norrländska vilja och vinnarmentalitet visade hon ganska omgående stora ledaregenskaper. Inför årets säsong är hon lagkapten för en relativt ung trupp i damallsvenskan. Möt backgeneralen Frida Abrahamsson.

– Oavsett om jag har bindeln eller inte ser jag till att se alla. Vi har en fantastisk grupp med ledare som ser alla individerna, vi är en grupp där vi hela tiden stöttar varandra på-och utanför plan, säger Frida

Efter fyra säsonger i allsvenska Piteå IF tog Frida beslutet om att byta miljö. Hon sökte mer speltid, för det var det som skulle utveckla henne till den bästa hon kan bli. Valet föll på KIF Örebro, ett lag som hade ramlat ner till elitettan. Men, klubbens mål var glasklart. Dem ska tillbaka till damallsvenskan direkt.

-Jag hade en riktigt bra tid i Piteå. Min dåvarande tränare Stellan Carlsson har betytt oerhört mycket för mig, trots en begränsad speltid. Men jag kände att det var dags att se vad jag kan åstadkomma med mer speltid och min magkänsla sa KIF Örebro, säger Frida.

Och det var just det med magkänslan. Utan ens att ha besökt föreningen eller att bekantat sig med staden, sa hon ja till ett klubbyte efter endast ett möte med ledningen. Hennes intelligens och energi på plan gav inte henne bara mera speltid, utan gjorde henne till en nyckelspelare i laget. Och mitt under säsongen 2018 fick hon axla rollen som lagkapten, som hon aldrig hade gjort något annat.

– Jag är väldigt glad över att jag kom till en klubb som KIF Örebro. Det är en fantastisk fin atmosfär där man verkligen ser alla individer och man hjälps åt. Och att bära bindeln är en stor ära för mig, säger Frida.

Utanför plan arbetar Frida som ekonom och ser en del utmaningar med att ha två jobb, men säger också att det gör henne starkare mentalt. Hon pratar om den positiva energin som finns bland spelarna på träning, hur viktig den är trots att alla spelarna i truppen har ett arbete eller studier vid sidan av allsvenskt spel.

– Det är tufft att ställa om från jobb till träning och vice versa ibland. Man vill ju hela tiden vara på topp. Framförallt när vi har så många träningar, men spelare och ledare andas en stor portion positivitet och det gör det hela mycket enklare, säger Frida.

Ser du någon skillnad på arbetet som görs inom jämställdhet inom fotbollsrörelsen?

– Absolut, man ser att det görs väldigt mycket. Allt ifrån de mindre föreningarna ända upp till vårt damlandslag och Svenska Fotbollförbundet. Vi är på god väg, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Vad tycker du att man kan göra mer konkret?

– Tjej-och damspelare behöver rätt förutsättningar, ett exempel är bättre träningstider. Sen har vi självklart den ekonomiska biten i damallsvenskan. Vi hade utvecklats ännu mer om vi bara kunde fokusera på fotbollen. Tror dessa exempel kan vara en stor del till att vi också tappar tjejer i en ung ålder.

Hur kan en förebild som du påverka?

– Att föregå med ett gott exempel för våra unga tjejer. Jag lämnade min trygghet hemma i Norrland för att se hur bra jag kan bli i en annan miljö. Det var en tuff omställning för mig. Och idag spelar jag allsvenskan och njuter av varje sekund. Vägen hit är inte lätt, man måste leva som ett proffs innan man blir ett. Sen att man är frustrerad över andra saker som gör det mindre jämställt, det är som det är, men man ska inte sluta kämpa för det. Med ett hårt jobb tror jag absolut att ens drömmar uppfylls. Jag lever min.

Frida pratar om värdet att ha sin familj bakom sig under hela sin karriär och framförallt en pappa som hela tiden motiverar henne till att bli ännu bättre. Men påpekar samtidigt att flera spelare som hon spelat med tidigare inte har samma förutsättningar hemifrån.

Vad tror du det beror på?

– Det är inte lika självklart för alla familjer att ens barn ska utöva idrott. Men för de som vill och kanske inte har stöttningen hemifrån, tycker jag att man då kan gå via skolan. Att träffa eleverna tillsammans med föräldrar för att prata om värdet av att idrotta.

Vad kan fotbollen erbjuda då?

– Framförallt den gemenskap och glädje sporten står för. Men också respekt. Man får chansen att träffa och spela med individer från olika nationaliteter, viktigt är att man välkomnar alla och har en förståelse för de olika bakgrunder man får ta del av. Att vi sedan ska nå resultat ihop som ett lag är riktigt vackert.

3 snabba väggpass

Bästa fotbollsminne: Min debut i damallsvenskan med Piteå och uppflytten till damallsvenskan med KIF Örebro

Förebild: Min pappa, han är en stor del av min fotboll

Bästa spelare du spelat med: Faith Tekidi