Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Utveckling går före resultat

-Att sluta spela fotboll när jag var 13 år var ett av det tuffaste beslut jag tagit i mitt liv. Men jag bestämde mig ganska omgående att jag ville skapa bättre förutsättningar för unga tjejer, en fotbollsmiljö där man får vara sig själv. Oavsett etnisk och ekonomisk bakgrund, säger tränare för KFF flickor födda 03–06 Jila Hamad.

Enligt den handlingsplan som är godkänd från förbundsstyrelsen kommer Svenska Fotbollförbundet att lägga ner mycket ekonomiska resurser på flickor med utländsk bakgrund. Om man känner att man inte längre vill spela fotboll själva så ska man skapa rätt förutsättningar för att man ska kunna engagera sig i fotbollen som ledare. Detta är på flera sätt en stor utmaning för svensk fotboll och för Sverige som land. I en demokrati förutsätts det att flickor och pojkar har samma rättigheter och möjligheter. Detta är grunden för såväl jämställdhet som integration.

Målsättningen är enkel för Kurdiska FF Örebro flickor födda 03–06. Man vill få fler unga tjejer som engagerar sig i fotbollen. En utmaning har varit att få ut unga tjejerna från deras respektive hem i Oxhagen. Jila Hamad kom till Sverige och Örebro med sin familj från Kurdistan 1992 och fotbollen har alltid varit en central punkt hos familjen Hamad. När Jila valde att avsluta sin egna fotbollskarriär, gjorde hon det för att hon oftast kände sig utsatt på grund av sin bakgrund. Där och då blev hon en del av statistiken av andelen flickor med en annan etnisk bakgrund som slutar att spela fotboll vid tidig ålder. Samtidigt som hon kände sig frustrerad och övergiven såg hon möjligheterna för att bli tränare.

-Det handlar mer än bara om fotboll för mig. Det viktigaste för mig är att se individen bakom fotbollsspelaren och framförallt att få spelarna att känna sig trygga i vår miljö, säger Jila.

Med vetskapen om att det finns ett trygghetsproblem i området som gör föräldrarna oroliga valde föreningen att agera på ett sätt som skapar maximal trygghet och minskar föräldrarnas oro. Detta gör man genom att möta upp tjejerna utanför deras hem för att sedan tillsammans ta sig ner till lokalen där aktiviteten äger rum.

-Jag blev utstött i mitt förra lag på grund av mitt efternamn och min utländska bakgrund, och när en tjej började så följde resten med. Jag hade väldigt långt till mitt förra lags träningar. Jag fick cykla jättelånga avstånd. Men här blir man alltid hämtad och lämnad om man behöver det. Jag känner mig trygg i denna miljö. Ledarna finns alltid där för oss, inte bara på plan, även utanför. Det betyder allt för mig, säger en av spelarna i Kurdiska FF Örebro flickor 03–06.

Om Kurdiska FF Örebro, Oxhagen

Kurdiska Fotbollsföreningen (KFF) grundades 2017. Föreningen startades av sex drivna personer som frivilligt tog initiativet till att starta ett lag som gav killar möjligheten att få spela i ett fotbollslag utan några större krav på kompetens inom sporten. Tanken bakom laget var att samla personer som älskar att spela fotboll i en gemenskap och starta från början. Bara ett par månader senare började laget spela seriespel. Strax innan årsskiftet, närmare bestämt i november 2017, kom föreningen på idén att bjuda in ungdomarna i Oxhagen till spontanfotboll. En aktivitet som inte funnits tidigare. Aktiviteten lockade till sig väldigt många ungdomar och överträffade föreningens förväntningar. Man förväntade sig att det i princip bara skulle dyka upp pojkar men så var inte fallet, det dök upp många tjejer också. Tjejerna tyckte det var väldigt kul och ville fortsätta med denna aktivitet i framtiden. Kurdiska FF Örebro flickor födda 03–06 grundas och vid sin sida har tränare Hamad också eldsjälen Ömer Yilmaz, som även är en av grundarna av föreningen.