Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

"Bjöd in mig själv när killarna spelade"

Som barn vägrade Daniella Chamoun att stå vid sidan och kolla på när killarna spelade boll på gården. Nu är hon Sveriges bästa futsalspelare.
- Jag älskar att göra mål, att vinna och bjuda publiken på det där lilla extra, säger Daniella Chamoun.

2018 prisades hon som Sveriges bästa futsalspelare på Fotbollsgalan i Globen. Hon sprider alltid glädje med sina tekniska finesser på futsalplanen. Möt Falcao Futsal Club och landslagsspelaren Daniella ''Daan'' Chamoun.

''Daan'' växte upp med att kolla på killarna som spelade fotboll på gården där hon bodde som ung. Hon ville aldrig vara en åskådare, hon ville spela med killarna, hon ville visa vad hon kan, vilket hon gjorde också. ''Gårdsfotbollen'' resulterade i att hennes teknik och spelförståelse utvecklades och att dessutom ha en storebror som var med och spelade sporrade henne ännu mer. Hon gjorde sig snabbt ett namn bland killarna och en respekt var vunnen.

- Jag bjöd in mig själv när killarna spelade. Tyvärr fanns det inte många tjejer som ville spela fotboll då. Den miljön formade mig till den jag är idag, det gick lite fortare, lite tuffare men jag blev alltid behandlad med respekt, säger Daniella.

Det hela resulterade i att hon fick vara med killarna när det vankades lokala turneringar i Södertälje. Hon blev snabbt en publikfavorit och fick fler tjejer att vara med och spela fotboll på gården.

2013 valde Daniella att sluta med fotbollen, hon hade då hunnit med att representera AIK och Hammarby, tre år senare började hon att spela futsal. Och det var precis som det var på gården, hög fart, finess och spelförståelse som stod i centrum. Hon hade hittat hem.

- Jag älskar de små ytorna och farten som futsal har. Det passar mina styrkor perfekt. Och en stor anledning till att jag valde att spela futsal är min tränare i Falcao Futsal Club, Luciano Lorca. Han utmanar mig som spelare och individ varje dag, säger Daniella.

I hopp om att futsal ska växa ännu mer vill ''Daan'' se fler tjejer som spelare och ledare inom fotbollsrörelsen. Utanför fotbollen arbetar hon med barn och ungdomar där hon ser en del utmaningar som kanske kan begränsa unga tjejer till att ta steget in till sporten.

- Jag tror det finns kulturella skillnader. Det är inte lika självklart att alla tjejer får spela fotboll. Familjen kanske vill att man ska fokusera på skolan och man kanske inte ser en framtid inom fotbollen för sin dotter. Min familj är mina största fans och framförallt min pappa som inte missar en enda match. Utan deras stöd hade jag inte varit där jag är idag, säger Daniella.

Hon är ledare som alltid har höga krav på sig själv och sin omgivning under träning och match. Och utanför är hon en förebild och ambassadör för unga fotbollstjejer i Sverige.

- När jag spelar match med klubblaget ser jag alltid till att stanna kvar efter för att prata med de unga tjejerna som hejar på oss, och så fort jag drar på mig landslagströjan är jag en förebild för hela svensk fotboll, det är alla som representerar blågult, avslutar Daniella.

Fem snabba väggpass (men glöm inte att gå ut i vinkel när du gör väggpass, säger Daniella)

Förebild Pappa och Leo Messi
Brinner för
Allas lika värde, barn och ungdomar
Lyssnar på
Syriansk musik, reggae och ortenmusik
Bästa futsal minne
SM-guldet 2018
Bästa futsalspelaren
Jag själv och Nazanin ''Naaz'' Vaseghpanah

Daniella ''Daan'' Chamoun
30 år
9 landskamper Futsal A
12 mål

Igår spelade Sverige årets första landskamp där man besegrade Tjeckien med 5-3. Chamoun stod för en fin insats med bland annat två mål. Ikväll möter man Tjeckien igen och Daniella ''Daan''Chamoun har mål i sikte.
Avspark kl 18.00 – matchen sänds på Istv.cz

Alla är olika, olika är bra – senaste