Link

Polskt jubileum och EM-vibbar

Karl-Erik Nilsson konstaterar att julafton närmar sig med stormsteg men att svensk fotboll inte ligger i någon vinterdvala. SvFF:s ordförande om två hägrande EM-slutspel samt att han har haft en pratstund med Robert Lewandowskis mamma.

Ja, två veckor till julafton idag och igår var det fem månader till EM. Nu räknar väl Nilsson ändå galet kanske någon tänker, men det är korrekt. Den 9 maj sparkar UEFA F17-EM igång på hemmaplan i Västsverige och den 22 maj spelas finalen. UEFA F17-EM avgörs i värdstäderna Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm. F03-landslaget och sju andra nationer kommer göra upp om EM-guldet.

Dessutom är mästerskapet VM-kvalificerande där EM:s tre bästa lag går till VM i Indien som spelas i november 2020. Vill du bli ständigt uppdaterad på planeringen inför vårt hemma-EM 2020 så beställ nyhetsbrevet:

Några veckor efter finalen i vårt hemma EM tar herrarnas EM över det stora fotbollsintresset över världen. EURO 2020 är ett av världens största idrottsevenemang alla kategorier och vi i Sverige får vara med och tävla med vårt herrlandslag. Det känns väldigt bra!

Det har varit ett intensivt kvalår som började i mars månad med fyra tunga poäng mot Rumänien och Norge. Den starten visade sig vara oerhört viktig för hela slutresultatet i gruppen. Vi slutade tvåa efter Spanien och säkrade avancemanget i en av de bästa matcher jag sett ett svenskt landslag göra, nämligen mot Rumänien borta i Bukarest. Strong insats även om eftersnacket kom att handla om publikens uppträdande mot Alexander Isak. UEFA:s disciplinära organ behandlar detta ärende senare i veckan.

EM-lottningen gav oss Spanien igen samt Polen och en av play-off-vinnarna. Det kan bli värdnationen Irland och det blir naturligtvis tuffare än om det istället skulle bli Nordirland, Slovakien eller Bosnien. I slutet av mars vet vi definitivt vilka som vunnit play-off.

Trots att det är mitt i december så är fotbollen i full gång. Denna veckan spelas matchdag sex i de europeiska klubbtävlingarna på herrsidan och vi har svenskt deltagande. Malmö FF reser över bron för att ta sig an FC Köpenhamn i ett hett nordiskt derby. Malmö har chansen och med rätt resultat så ser vi fram emot fortsatt spel för MFF när tävlingen fortsätter i februari. Vi håller alla svenska fotbollstummar för MFF den här veckan.

Klubbtävlingarna på damsidan fortsätter i vår, men tyvärr utan svenskt deltagande. Det har trots det varit intressanta dagar rörande dessa tävlingar. UEFA:s exekutivkommitté fattade i förra veckan beslut om att utveckla damernas Champions League.

Det blir gruppspel för de sista 16 lagen och lägg därtill en central hantering av TV- och marknadsrättigheter och vi kommer att ha en mer attraktiv tävling som dessutom kommer att få bättre finansiella muskler. Detta medför mer till deltagande lag jämfört med idag och om vi sköter våra kort väl i Sverige så finns chansen att vi kan få med tre lag istället för två när den nya tävlingen kickar igång hösten 2021.

För egen del så har det varit en intensiv höst med många resor kors och tvärs i Europa, dels för våra matcher men också för UEFA-möten. Senast var det Polen den gångna helgen och det polska förbundets hundraårsfirande. Polska förbundet utsåg århundradets elva på herrsidan efter omröstning. Robert Lewandowski blev, förstås, utsedd till central toppforward. Han kunde emellertid inte ta emot priset.

Det gjorde istället hans mamma, Iwona Lewandowska. Hon var stolt och rörd och berättade att hon såg framemot, framförallt, sommarens EM-kvalmatcher i Dublin. Jag sökte upp Roberts mamma efter prisutdelningen och sa att jag också såg fram emot sommaren och att vi kanske ses i Dublin. Nämnde också för henne att hon kan be sonen att ta det lite lugnt och försiktigt i mötet med Sverige den 24 juni. Hon skrattade gott och efter en kram så önskade vi såväl Polen som Sverige lycka till i sommarens EM för herrar.

Nu laddar vi för att träffa våra viktiga samarbetspartners, tack för allt stöd, senare i veckan samt årets sista möte med Förbundsstyrelsen om exakt en vecka, den 17 december.

Jag säger inte God Jul nu för jag vill ha lite press på mig att skriva en julhälsning innan vi gör bokslut för 2019!

Karl-Erik