Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

I futsalens hjärta

Futsal är en snabbt växande sport i Sverige – inte minst på damsidan. Och i Västergötland finns det flest spelare. Magasinet Fotboll for till Borås för att ta reda på varför.

Med höga knän och rörelser i sidled värmer de upp. 13 svartklädda spelare i en hall med ljusblått golv.
”Koncentration, tjejer!”
Tränaren Wida Zemarai förbereder första övningen. Hon lyfter upp västar och lägger ut koner. Det är träning för Borås AIK som två veckor tidigare spelade sin första elitmatch i RFL Dam Södra Götaland, och vann med 2–1 mot Gais, inför 443 åskådare på hemmaplan.

Uppdelade i tre lag nöter spelarna passningsspel, och därefter jobbar de med bollinnehav och försvar.
Lagkaptenen Izabella Bergström, 18, joggar av plan och sätter sig på en gul fällstol. Hon tar ett djupt andetag och berättar vad som lockade henne till Borås AIK.

– Jag spelade mycket inomhus när jag var liten, men jag hade inte gjort det på några år och saknade väl det. Futsal är kul, går väldigt fort och man ser att det intresserar fler. Här har vi fått ihop ett bra gäng.

I Sverige finns det över 50 000 registrerade kvinnliga futsalspelare, och statistik från april 2018 visar att flest håller till i Västergötland. Totalt 7 564 stycken, vilket är nästan 1 000 fler än i Stockholm, som har närmare en miljon fler invånare.

Hur kommer det sig att futsalen i Västergötland står sig så stark? Johan Rydén är sportreporter på Borås Tidning och expert på damfotboll. Han tror det är flera faktorer som har skapat intresset.

– I Västergötland och inte minst i Boråsområdet har inomhusfotbollen varit stor länge. Skövde har vunnit ett par SM-guld på herrsidan och staden hade tidigare nationalarenan för futsal. Men nu har Borås tagit över, säger han och utvecklar:

– Framför allt är det Borås AIK:s herrlag som har varit loket. De har slagits om SM-guldet flera år i rad sedan Svenska Futsalligan startades. Nu är det allt fler lag som hakar på runt Borås. På dam- och flicksidan är det bland annat Mariedal, Kronäng, Brämhult och Bergdalen.

Turneringskulturen är den stora anledningen till att det finns så många registrerade spelare i Borås, menar Johan Rydén.

– Både tjejer och killar har fostrats i tidig ålder att spela inomhusfotboll och vara med i lokala cuper. Det har funnits flera stora turneringar som har lockat lag från hela landet och haft gott rykte. Framför allt Mariedal Cup som känns som en motor.
– Även om tjejerna inte har varit med där så har de sett att inomhusfotboll finns och är kul. Det har hjälpt till att få upp ett intresse, säger han.

"I Västergötland och inte minst i Boråsområdet har inomhusfotbollen varit stor länge." Foto: Oscar Eriksson.

Anita Zetterman var med och startade Mariedal Cup 1978 och är högsta ansvarig än i dag. Hon delar Johan Rydéns bild.
– Det finns en tradition i Västergötland att från ung ålder spela inomhus och i cuper.

Mariedal Cup i Borås har under alla år ansetts som världens största dygnetruntturnering för pojkar upp till 19 år. Som mest hade man 240 deltagande lag.

– Vi började med vanlig inomhusfotboll med sarg. Ett tag spelade vi med filtboll, sedan var det five-a-side. Vi har hunnit med många olika regler och sedan ett antal år är det futsal. Vi har varit lite av en föregångare.

Till 2020 planerar man att låta tjejer ta plats.
– Ska man få fart på damfutsal så gäller det att det finns spelare och lag. Vi ska testa och gå ut med en intresseanmälan. Den här tanken har mognat fram. Det gäller att hänga med i utvecklingen.
– Om vi kan få in damer i en så här känd turnering och göra nytta för damfotbollen, då tycker jag det är bra och roligt, säger Anita Zetterman.

Landslagsspelaren Nanna Jansson är inte en del av Borås AIK, men är från Borås och bor i staden. Hon bröt ny mark i fjol när hon blev Sveriges första kvinnliga utlandsproffs i futsal och tillbringade ett par månader i den italienska Serie A-klubben ASD Olimpus Roma. Hon ser ett växande intresse för futsal, inte bara i Västergötland utan i hela Sverige.

– Utvecklingen har gått väldigt fort. Det tog fart när man startade damlandslaget i april förra året. Jag märker att fler och fler går över från fotboll och börjar satsa helhjärtat. Det är en sport som kommer att ta stor plats, säger 26-åringen som även har spelat fotboll i skotska Celtic och med Jitex i Damallsvenskan. I dag tillhör hon IFK Göteborg, men är långtidsskadad.

– Futsal passar mig bättre. Det går snabbt och man kan utnyttja sin teknik. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att spela under vinterhalvåret och det var mycket inomhusfotboll här när jag växte upp.

”Ta emot bollen med sulan och var hela tiden i rörelse!”
Spelarna i Borås AIK tränar på matchliknande situationer. Vid sidan av planen står Wida Zemarai, bland annat målvaktstränare och tidigare spelare i afghanska fotbollslandslaget, och instruerar.
Två och en halv månad har gått sedan det nystartade laget började träna. Truppen består bara av spelare från Borås. Dels sådana som har handplockats av Wida Zemarai, dels några som har kommit via provträning.
Hon är nöjd med Borås AIK:s damsatsning.

– Klubben är seriös och ger oss samma möjligheter som killar. Och eftersom vi har många tjejer med invandrarbakgrund och spelar på Hässleholmen (stadsdel i Borås, reds. anm.) kan vi kanske locka fler invandrartjejer att börja med fotboll.
– Jag tror att med tid och tålamod kan tjejfutsal bli stort i Borås AIK.

Fakta: Störst på futsal

De fem största futsaldistrikten, sett till antalet licensierade spelare.

  1. Västergötlands Fotbollförbund, 7 564.
  2. Stockholms FF, 6 605.
  3. Skånes FF, 5 501.
  4. Smålands FF, 4 079.
  5. Göteborgs FF, 3 390.

Text: Adam Åstrand - Foto: Oscar Eriksson
Text hämtad från Magasinet Fotboll #4-2019